Nieuwe dynamiek

Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, praat graag en veel. Maar ik ken hem goed genoeg om te weten dat hij nooit zomaar wat zegt. Als hij zegt: “We zoeken de samenwerking op, niet de concurrentie”, dan heeft hij daar een bedoeling mee. Hij zei dit eind vorige week tegen NRC Handelsblad, bij de bekendmaking van het Pact van Garderen, waarin is afgesproken dat zorgaanbieders in de eerste lijn gaan samenwerken om de patiëntenzorg te verbeteren.

Natuurlijk gaan de samenwerkingspartners precies dat doen, maar reken maar dat Van Eijck er ook iets andere mee wilde zeggen: ‘Wij zorgaanbieders laten ons niet langer tegen elkaar uitspelen. We pakken de draad weer op en trekken de zorg weer naar ons toe.’ En als dat de kwaliteit van zorg ten goede komt, is dat alleen maar toe te juichen.

Zo zie ik meer initiatieven ontstaan die de zorg weer dichter bij de patiënt brengen. Een treffend voorbeeld is Herbergier, de zorgaanbieder voor mensen met geheugenproblemen. Samen met VWS ontwikkelt deze aanbieder nu Herbergier Thuis, een initiatief om mensen met dementie thuis te verzorgen in plaats van in een verpleeghuis. Prachtig natuurlijk. Voor mensen met dementie is de vertrouwdheid van de dagelijkse omgeving enorm belangrijk en er is nu eenmaal no place like home. De organisatie die achter dit idee schuilgaat, is De Drie Nootenbomen, het bedrijf van Hans van Putten, de man die eerder de Thomashuizen opzette. Zijn credo is altijd geweest: geen marktonderzoek doen en geen bestaande organisaties overnemen. Dan krijg je alleen spiegels voorgehouden en neem je bestaande fouten over. Gewoon je eigen koers varen dus. Ik zie dat steeds vaker gebeuren – denk ook aan Buurtzorg en Buurtzorgpension – en ik vind het prachtig.

Delen