Nieuwe grenzen

Als journalist zit ik vaak in het buitenland, en dan zijn er momenten dat je even Nederlandse tv-programma’s wilt zien. Toen ik vorige week een aflevering van Verborgen Verleden via Uitzending gemist wilde bekijken, kreeg ik de melding: ‘Het is niet toegestaan deze aflevering vanaf uw huidige geografische locatie te bekijken.’

Elke internetaansluiting heeft een nummer, het zogeheten IP-adres, en zo kan de site van de publieke omroep uitvinden dat mijn aansluiting in Duitsland ligt. En Duitsers mogen niet naar deze aflevering over Joost Prinsen kijken.

Daar weet ik natuurlijk wel wat op. Ik maak verbinding met mijn kantoor in Nederland, en van daaruit ga ik het internet op. De publieke omroep denkt dan dat ik keurig op kantoor zit. Er zijn ook bedrijven die zo’n dienst aanbieden, bijvoorbeeld Vpnservice.nl.

Maar waarom moet ik zo’n omweg maken? De reden is dat de rechten voor muziek en beelden alleen voor Nederland zijn afgekocht.

Veranderen begint met kleine stappen; bied weerstand

Zo dalen er nieuwe grenzen neer tussen landen. Als ik Duitse e-books wil kopen vanuit Nederland, lukt dat alleen via slinkse omwegen. Apps voor mijn smartphone kan ik alleen downloaden als ik me in het goede land heb geregistreerd. Op de site van een elektronicaleverancier staan verschillende prijzen, afhankelijk van de taal die ik kies.

Het wereldwijde internet wordt zo opgehakt in nationale stukjes. Nu politici overal grenzen opheffen, brengt de markt ze weer terug. Wat kunnen we ertegen doen? In een eerder stuk over cookies concludeerde ik gelaten: “We moeten het accepteren, we kunnen niet anders.” Een lezer reageerde: “Dat irriteert me. Stuur dat bedrijf een mail, of bel op. Veranderen begint met kleine stappen; bied weerstand. Daar kunnen we allemaal mee beginnen.”

Dat was een goed medicijn tegen mijn gelatenheid! Ik wil een gesprek met Henk Hagoort, de baas van de publieke omroep.

Delen