Nieuwe spreekkamer

Kun je niet anders dan een gooi doen naar de macht, als je gefrustreerd bent over het in jouw ogen falende zorgsysteem? Natuurlijk kun je dan wel anders, in tegenstelling tot wat de initiatiefnemers van de nieuwe politieke partij NLBeter stellen. Je kunt ook zorgen dat je op een verkiesbare plaats komt bij een al bestaande partij. Dan zit je meteen ingebed in wat je die ‘macht’ noemt en kun je waarschijnlijk meer bereiken dan met weer een splinterpartij, die misschien – zoals de wens is – minimaal vijf zetels haalt, maar die veel waarschijnlijker net de kiesdrempel haalt en dus weinig in de melk te brokkelen heeft.

‘Trust me, I’m a doctor’

Psychiater Esther van Fenema, een van de initiatiefnemers, zegt: “Het lukt de huidige politieke partijen niet om (…) iets te veranderen, wij kunnen dat beter.” Dat is een ondoordachte uitspraak, die veel te veel gestoeld is op trust me, I’m a doctor. Het zal zeker een aantal sympathiserende vakgenoten over de streep trekken om zo’n nieuwe partij een keer een stem te gunnen. Maar veel andere vakgenoten zullen genoeg van politiek begrijpen om te beseffen dat politiek bedrijven over de gezondheidszorg iets heel anders is dan gezondheidszorg bieden. Voor politiek bedrijven heb je weliswaar – in tegenstelling tot dokter zijn – geen papiertje nodig, maar dat wil nog niet zeggen dat je er verstand van hebt of weet hoe in het Haagse de hazen lopen.

Afgezien daarvan, van buitenaf kun je lobbyen en word je daarin als medisch specialist ook serieus genomen. Wanda de Kanter is hiervan een sprekend voorbeeld. Als politieke partij ben je gewoon een van de partijen die óók kiezers wil winnen en standpunten wil doordrukken, en ben je dus die positie kwijt.

Delen