Nieuws maken
Opvallend hoe je iets als nieuws kunt verkopen terwijl het in werkelijkheid al enkele jaren bestaat. Edith Schippers kondigde deze week aan dat er naast de restitutiepolis en de naturapolis een derde zorgverzekeringspolis moet komen, de zogenaamde budgetpolis. Deze polis legt de bal nadrukkelijk bij de zorgverzekeraar: in ruil voor een lagere zorgpremie biedt die de verzekerde slechts een beperkte keuze uit het ziekenhuislandschap als ziekenhuisopname aan de orde is.
Iedereen die het nieuwtje als nieuws accepteerde, vergat blijkbaar even dat we al lang budgetpolissen kennen onder de namen Bewuzt, CZ Zorgbewust, CZdirect, Menzis BudgetBewust, VGZ Natura Selectief, TakeCareNow!, Zekur en Beter Af Selectief. De laatste drie kennen de strengste selectie: de verzekerde heeft hier slechts keuze uit een beperkt aantal ziekenhuizen. Bij de overige budgetpolissen heeft deze beperking (vooralsnog?) slechts betrekking op een aantal behandelingen.
Niets nieuws onder de zon dus. Dat het gegeven toch als nieuws in het nieuws komt, kan drie dingen betekenen. Het eerste is dat Edith Schippers het veld niet kent waarvoor ze als minister verantwoordelijk is. Het tweede is dat ze ervan uit gaat dat de verzekerde het veld niet kent zodat ze iets wat al bestaat als nieuws kan verkopen. En het derde is dat de verzekerde weinig interesse heeft in de budgetpolis. Dit laatste is in ieder geval waar, want er is onder verzekerden weinig animo voor. Laten we hopen dat de andere twee niet waar zijn.
5 reacties
Frank, ik lees vanochtend bij Zorgvisie dit:
De natura- en restitutiepolis zullen verdwijnen als zorgverzekeraars een budgetpolis mogen invoeren, verwacht Chris Oomen, bestuurder van zorgverzekeraar DSW. ‘Ik verwacht een race naar de bodemprijs.’
Volgens Oomen dus wél iets dat grote impact zal hebben, die budgetpolis – hoe moeten we dit nou zien?
Flip Vuijsje
4 juni 2014 / 10:46Zou jij dit als verzekerde accepteren? En omgekeerd: zouden zorgverzekeraars het dus aandurven om hun verzekerden zo voor het blok te zetten? Ik geloof niet zo in een dergelijk doemscenario. In termen van “markt” gesteld: er is een markt voor beide polissen, dus zullen ze blijven bestaan.
Frank van Wijck
4 juni 2014 / 11:19Kan ik jouw visie dan zo samenvatten: Schippers komt nu met een voorstel dat nauwelijks reële gevolgen zal hebben, kiest hiermee voor een verhulde terugtocht qua artikel 13, en de voorvechters van vrije artsenkeuze kunnen tevreden vaststellen dat ze gewonnen hebben?
Flip Vuijsje
4 juni 2014 / 11:48Ik ga niet vooruitlopen op het Kamerdebat en op wat de Eerste Kamer gaat doen, dus voor een zo vergaande gevolgtrekking vind ik het nog te vroeg.
Frank van Wijck
4 juni 2014 / 12:10Het is een slimme spin. Ze draait ons een rad voor ogen. Intussen wordt artikel 13 gewoon afgeschaft. De kleinere zorgverzekeraars die de restitutiepolis verdedigen zullen het moeilijk krijgen nu de verevening achteraf gelijktijdig wordt afgeschaft. De grote 4 hebben inmiddels zoveel miljarden reserves dat ze de budgetpolis goedkoop in de markt kunnen zetten om zo de macht in de zorg te kopen. Anders hebben ze nog 500 miljoen euro reclamegelden om de burger te beïnvloeden. De spin daar is: niet gecontracteerde zorg is slechte zorg. De 4 zorgverzekeraars kunnen zelf in de komende jaren via de prijsstelling van de polissen steeds meer burgers richting budgetpolis sturen. Die prijsstelling is niet transparant noch democratisch beïnvloedbaar.
Daniël van der Meule
4 juni 2014 / 13:35