Nog even scherpstellen
Je kunt van Edith Schippers (VWS) zeggen wat je wilt, maar lef heeft ze wel. Waar de meeste politieke partijen in het licht van de komende verkiezingen de kool én de geit willen sparen als het om de zorg gaat en vooral niemand op de tenen willen trappen, zegt Schippers gewoon hardop dat fors ingrijpen noodzakelijk is om de zorg betaalbaar te houden.
Het is alleen jammer dat ze er slechts één aspect van die zorg uitpikt: de ouderenzorg. Die moet bij de mensen thuis worden georganiseerd, stelt ze, met behulp van sociale netwerken in plaats van dure instellingen. Maar dan gaat ze voorbij aan het feit dat nu al zes op de zeven tachtigers nog in de eigen woonomgeving woont. Ook vergeet ze dat niet iedereen het sociale netwerk heeft dat verdere uitbreiding van die zorg thuis mogelijk maakt.
Verder is het vreemd dat Schippers stelt dat de voornaamste winst niet in de ziekenhuiszorg te halen valt. Haar voorganger Ab Klink wees er eerder deze maand nog op dat een enorme kostenbesparing in het verschiet ligt door overbehandeling te vermijden en het zorglandschap efficiënter in te richten. Het eerste betekent minder ziekenhuisbehandelingen en het tweede vraagt om versterking van de eerste lijn. Voor dat laatste is weliswaar een investering nodig, maar het is naïef om te denken dat die met besparing op uitsluitend de ouderenzorg te bekostigen zou zijn.
Schippers moet dus maar even terug naar de tekentafel. Ze heeft nog ruim drie weken de tijd om met iets beters te komen. Maar ze heeft in ieder geval één ding dat mij voor haar inneemt: ze durft hardop te zeggen dat impopulaire ingrepen onontkoombaar zijn. Met haar kritiek op partijen die alleen maar willen investeren in de zorg heeft ze natuurlijk gewoon gelijk.
1 reactie
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3293258/2012/07/28/Hulpverlening-verspilt-jaarlijks-2-5-miljard-bij-probleemgezinnen.dhtml
“De onderzoekers hebben 250 van de 100.000 zogeheten multiprobleemgezinnen in Nederland doorgelicht. De helft van de gezinnen kan met de helft minder hulp. De hulpverlening kost gemiddeld 104.000 euro per jaar per gezin.”
En hoeveel van deze 10 miljard euro is afkomstig van de AWBZ?
E Schippers maakt de fout te denken dat de AWBZ ouderenzorg financiert en dat is niet zo. Groot deel van de AWBZ heeft juist niets meer te maken met waarvoor deze oorspronkelijk was bedoeld: ouderenzorg voor wat betreft de onverzekerbare zorg.
E Schippers kan moeilijk van lef worden beschuldigd, eerder van onnozelheid; Paul Schnabel heeft e.a. voor haar uit en ten treure uitgelegd en toelicht. Als je de stukken niet leest houdt het natuurlijk op. Gezondheidszorg is bijna gelijk aan Ouderenzorg. 80% van de zorguitgaven wordt gedaan aan ouderen. 20% van de populatie veroorzaakt 80% van de ‘schadelast’ zorg om in het VVD jargon te blijven. Een mens maakt in de regel 80% van zijn kosten in de laatste 5 jaar van zijn leven. Dan kan je bezuinigen wat je wilt, maar dat ethische problemen opleveren.
De groei van de zorguitgaven wordt veroorzaakt voor 15% door de vergrijzing, 35% door de prijsstijgingen, welvaart en inflatie en de overige 50% heeft diverse oorzaken; innovatie en technologische ontwikkeling. Om daarop te bezuinigen is ook een ethische discussie.
In het betreffende FD artikel deed E Schippers wel een belangrijke uitspraak, indien juist geciteerd door de journalist; verminderen van het basispakket van goedkope zorg is onverstandig, dat levert niets op en zal de zorg alleen maar duurder maken. Bij deze geeft E Schippers aan dat CvZ aan het langste eind heeft getrokken en de strijd om het pakket heeft gewonnen; de bezuiniging op de Lage Ziektelast is van de baan. Er komt wat anders aan en dat laat zich raden; de vervuiler gaat betalen. Leeftijdsgebonden eigen risico?
Want laten we wel wezen; Hans Hoogervorst was de meest eerlijke minister ooit: ‘wij hebben een nieuw zorgstelsel op basis van omgekeerde solidariteit; oud met jong, ziek met gezond en arm met rijk”. En het Wetsontwerp Zvw en Zorgtoeslag kwam er doorheen. Hans Hoogervorst wist nadien niet hoe snel hij zijn koffers moest pakken. Ook hierin was hij eerlijk; ‘het verdien model van een Minister is kort”.
Dat is lef.
Alle prognoses voor de kosten van de zorg zetten iedereen op het verkeerde been. De genoemde getallen van 11.000 euro, 25% van het inkomen en in 2040 40 – 50% van het inkomen van Jan Modaaal houden geen rekening met wijzigingen in beleid, verhoging van BNP, wijzigingen in taxatie, verlaging van macrobeslag van de Overheid op het BNP e.d.
Laten we wel wezen; de zorgtoeslag wordt willens en wetens trapsgewijs afgeschaft; lagere inkomens gaan dan daadwerkelijk evenveel nominale premie betalen dan hogere inkomens. Allen betalen een gelijk eigen risico, zonder compensatie of plafondnering naar draagkracht. Dat is vragen, bijna bedelen, om problemen.
CPB heeft bij de prognoses een disclaimer geplaatst. Van een Minister of haar ambtenaren mag worden verwacht dat zij de stukken lezen en de bevolking neutraal informeren. Dat is evident niet het geval en dat is een gevaarlijke instelling.
E Schippers zit zodoende op 3 vlakken verkeerd. Wellicht heeft ook bij haar de vakantie voor wat onscherpte gezorgd.
Dat zal bij een SP’er niet gebeuren.
ANH Jansen
21 augustus 2012 / 18:33