Noodklok voor ouderenzorg

Eigenlijk verraste mij deze kop in een groot Nederlands dagblad. Huisartsen maken zich veel zorgen over ouderen die thuis moeten blijven wonen. Huisartsen voorspellen dat veel ouderen te weinig gaan eten en drinken, door cognitieve achteruitgang.

Voorspellen? Dit kan toch geen voorspelling zijn? Kijk om je heen, het gebeurt nu, vandaag, gisteren. Ouderen aan hun lot overgelaten, mantelzorger (zelf oudere) die de eindjes aan elkaar probeert te knopen. Diverse hulpverleners lopen door elkaar naar binnen.

Huisartsen doen hun best, moet ik echt zeggen. Ze zijn niet opgeleid om ouderen te begeleiden, met hun comorbiditeit, hun cognitieve problemen, hun anders reageren, hun partner, hun kinderen. Ouderenzorg is Parkinson, is Alzheimer, is hartfalen, is COPD, is diabetes, is vooral multimorbiditeit. Ga er maar aan staan als huisarts.

Maar we hebben ervoor gewaarschuwd, nu zien we het probleem ontstaan over de gehele linie van de eerste lijn. En……2015 moet het nog worden.

Ik ben geriatriefysiotherapeut en zie veel schrijnende toestanden. Verpleeghuispatiënten die thuis verzorgd worden. Ik sta erbij en kijk ernaar. Waarom zijn we in Nederland zo diep gezonken? Waarom laten we in Nederland ouderen zo aan hun lot over? Ik kan er met mijn pet niet bij.

Noodklok? Hoe klinkt zo’n klok eigenlijk, heeft u hem ooit gehoord? Ik niet.

Delen