Noodkreet fysiotherapeuten

Maarten Kok
Maarten Kok is geriatriefysiotherapeut en gespecialiseerd in neurorevalidatie. Praktijkeigenaar op 2 locaties in een middelgrote gemeente. Zorgverlener van 'de vloer'. Geïnteresseerd in de ouder wordende mens. Lees alle artikelen van Maarten Kok

Zorgverzekeraars VGZ en CZ zeggen zich niet te herkennen in de kritiek van fysiotherapeuten. Kritiek over de absurd hoge druk die de zorgverzekeraar de fysiotherapeut oplegt om te voldoen aan extreme eisen. Eisen op het gebied van onder andere praktijkmanagement en EPD, praktijkinrichting en scholing. Om aan deze eisen te voldoen dient fors te worden geïnvesteerd, in tijd en geld. Praktijken dienen een andere, nieuwe koers te varen en er is steeds minder tijd voor de patiënt op de vloer.

Zorgverzekeraars varen ondertussen hun eigen koers. Elke verzekeraar heeft zijn eigen regeltjes waar de declarerend fysiotherapeut zich maar aan dient te houden. Het is frappant dat geen enkele verzekeraar dezelfde regels hanteert als de concurrent. Allemaal anders, om het duidelijk en overzichtelijk te houden.

En de fysiotherapeut? Die slalomt wel tussen alle regels door, geholpen door een goed bezet secretariaat (meestal niet!). Papierwinkel, regels, onduidelijkheid en geen enkele rode draad tussen verzekeraars onderling. Of het zou het eenduidig lage tarief moeten zijn dat al 5 jaar niet beweegt.

Wat nou noodkreet, waar hebben die fysiotherapeuten het over? Onherkenbaar, onbegrijpelijk zelfs dat u zich zo druk maakt. U heeft toch een contract? Onderhandelen over de inhoud is echter niet of nauwelijks mogelijk. U tekent toch wel bij het kruisje. Heeft u altijd gedaan. Zult u ook altijd blijven doen.

Wat nou noodkreet. Hoe hard u ook schreeuwt, ons beweegt het niet. En trouwens, mochten er een paar fysiotherapeuten het loodje leggen, dan dalen voor ons de kosten. Dat is nog eens doelmatig. Mooi meegenomen!

Partners in zorg was het toch?

15 Reacties Reageer zelf

 1. Danny Kleinman
  Geplaatst op 11 januari 2014 om 13:37 | Permalink

  Het mooiste was nog het antwoord dat ik van CZ kreeg op mijn vraag naar de onderbouwing van hun tarief voor fysiotherapie en waarom het al 5 jaar niet geïndexeerd is. Er vond geen indexatie plaats omdat wij als beroepsgroep onze kwaliteit nog steeds niet kunnen aantonen (waar zijn wij dan in hemelsnaam de afgelopen jaren mee bezig geweest?) en het tarief was zo omdat alle fysiotherapeuten de contracten ondertekend retourneren dus vonden ‘wij’ het een acceptabel aanbod…… Tja…… Natuurlijk herkennen zij zich niet in het geschetste beeld. Had je wat anders verwacht?

 2. Maarten Kok
  Geplaatst op 11 januari 2014 om 13:52 | Permalink

  Zeker verwacht je niet anders! Moet inmiddels een noodkreet naar de beroepsvereniging zijn. Roepen in de woestijn. Kwaliteit aantonen die de zorgverzekeraar vanzelfsprekend vindt. We mogen van geluk spreken dat tarieven niet omlaag gaan….kom op!

 3. R van Duin
  Geplaatst op 11 januari 2014 om 16:55 | Permalink

  De zorginkoper van CZ gaf ons als antwoord op onderbouwing tarief en de steeds toenemende kwaliteitseisen: als jullie nu doen wat wij willen dan kijken wij wel wat we er voor over hebben.!!!
  We proberen met de zorginkoper van Achmea al een jaar lang in gesprek te blijven, maar hij reageert vrijwel niet op emails. Vooral niet al er kritische vragen gesteld gaan worden. Dan blijft het stil. Zo ga je tenslotte om met elkaar, maar hij heeft het wel altijd over partnership. Ik denk dat ik dat woord niet helemaal goed begrepen heb.

 4. ellevegt
  Geplaatst op 12 januari 2014 om 12:37 | Permalink

  Het is alleen wel jammer dat wij zo’n ontzettende luie beroepsgroep zijn en alles al jaren lang klakkeloos accepteren want anders lopen wij onze contracten mis. Misschien zouden we eindelijk eens tot echte actie kunnen overgaan in plaats van alleen maar hoog van de toren te blazen? Misschien kan het KNGF eens van zijn pluche komen en het voortouw nemen?

 5. Maartenkok
  Geplaatst op 12 januari 2014 om 12:54 | Permalink

  Het KNGF kan en mag weing. Uit de mond van de voorzitter opgetekend. Vleugellamme beroepsorganisatie. Vaak ook nog Oost Indisch doof. Nee, de zorgverleners en patiënten dienen op te staan tegen dit gedrag van de zorgverzekeraar. Zolang dit niet gebeurt, geen kans op enig begrip en veranderen.

 6. Mitsai
  Geplaatst op 12 januari 2014 om 17:30 | Permalink

  Als patient vind ik ook dat de regels chaotisch zijn en voor de therapeut mag het tarief wel omhoog en de regels versimpeld. Wat kan ik doen als patient om u te steunen?

 7. Anneke de baat
  Geplaatst op 12 januari 2014 om 18:28 | Permalink

  Dezelfde reacties krijgen wij logopedisten…dezelfde dooddoeners en erger nog: cliënten die Beelen naar deze verzekeraars met vragen over wat nu wel en niet verzekerd is en hoeveel men moet bijbetalen (en wij zitten in het BASISpakket) worden ook met dooddoeners afgeschept en verschillende antwoorden op dezelfde vragen…zorgverzekeraars bah!

 8. jane
  Geplaatst op 12 januari 2014 om 18:36 | Permalink

  Misschien kngf laten schrikken en allemaal lidmaatschap opzeggen ook belachelijk duur als je 8 fysio s in dienst hebt. Doen helemaal nikd 000

 9. Hans
  Geplaatst op 12 januari 2014 om 20:11 | Permalink

  KNGF niet vragen, zij hebben reeds jarenlang aangetoond een niet capabele hotemetoten club te zijn. Innovaties worden, daar waar mogelijk (lees: als er niet betaald wordt!), de kop in gedrukt.
  Tijd om die club eens op te frissen en echt neutraal te maken. Kan dat 1 tweetje met de verzekeraars ook van tafel!

 10. Maartenkok
  Geplaatst op 12 januari 2014 om 21:02 | Permalink

  Hopeloos, hulpeloos. Geen poot om op te staan. Lamgeslagen. Niet gehoord, niet begrepen. Wie verlost de fysiotherapeut van zijn machteloosheid? ……

 11. Ad
  Geplaatst op 13 januari 2014 om 06:06 | Permalink

  En daar komt de slapheid van de Hollander weer om de hoek…. Tot op heden heeft geen enkele beroepsgroep in Nederland, van putjesschepper tot transporteur, het poot stijf durven houden! Collectief niet samenwerken en de deur dicht houden, maar dan ook allemaal! Verklaring uitbrengen met uitleg en gewoon de bom maar eens laten barsten!

 12. Dk
  Geplaatst op 15 januari 2014 om 18:09 | Permalink

  De vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten zijn in tarieven omlaag gegaan. En dat is ook omdat het gros gewoon tekent bij het kruisje. Uit zorg voor de cliënt en uit angst voor de eigen portemonnee. Kennelijk is het nog niet erg genoeg.
  Het zou fijn zijn als we als zorgverleners samen op konden trekken.

 13. Jos Zwaans
  Geplaatst op 16 januari 2014 om 18:37 | Permalink

  Deze discussie komt mij heel bekend voor en Maarten legt de vinger precies waar het al vele jaren wringt in de fysiotherapie. Maar voor een deel hebben we het aan onszelf te danken. Wanneer gaan wij ons eens sterk orgamiseren en als een blok voor onze belangen opkomen?
  Doe zoals de tandartsen het deden: zeg massaal de contracten op en ga zelf aan de gang zodat je baas blijft in je eigen praktijk!

 14. Lambert de Jonge
  Geplaatst op 20 januari 2014 om 09:41 | Permalink

  Als vrijgevestigd GZ-psycholoog ervaar ik hetzelfde. Teveel macht bij zorgverzekeraars; zorgverleners die een contract mogen tekenen bij het kruisje, met 0 procent inbreng mbt de voorwaarden.
  Verandert pas als er massaal tegengas gegeven gaat worden!!
  Zie ik dat snel gebeuren…. nou nee. Jammer.
  Lambert

 15. Herman ten Berge
  Geplaatst op 26 januari 2014 om 20:41 | Permalink

  Misschien zou iemand eens een site op moeten zetten waar we kunnen inventariseren wie het liefst zijn contract op zou willen zeggen, maar het gewoon nog niet durft, zoals ikzelf. Op die wijze heb je kans dat er wat groepjes ontstaan (binnen NMA-normen) in verschillende regio’s waar gaten zouden ontstaan in de dekking voor bepaalde verzekeraars. Mits je met meerdere praktijken bent in hetzelfde gebied hoef je minder bang te zijn dat je patiënten naar een collega een deur verderop gaan.