Not invented here

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Het is een mooi idee, een mantelzorgacademie. Het Maastrichtse MUMC+ heeft er nu één, bedoeld om patiënten en mantelzorgers voor te bereiden op een terugkeer naar huis, door ze eenvoudige medische handelingen aan te leren. Het bericht kreeg de afgelopen dagen aardig wat aandacht in de media en Socialweb stelt daarbij zelfs dat MUMC+ vooroploopt met dit initiatief.

Maar helaas. Zoeken op ‘mantelzorgacademie’ op Twitter levert aardig wat oudere resultaten op. Caren Kunst (@zorgenzo) Twittert er al vanaf 2012 over: ‘Onze mantelzorgacademie krijgt steeds meer vorm en inhoud. Opvallend hoeveel kennis de mantelzorger al heeft.’ In 2014 volgt: ‘De mantelzorgacademie ligt op schema. Vanaf 2015 ondersteunen we via scholing en training mantelzorgers en professionals tegelijk.’ Ook is er dit resultaat, uit 2012 van Marjan Boos (@gezondevoeding): ‘UMC St Radboud start in 2013 mantelzorgacademie, waar ook mensen getraind worden die met dementie te maken krijgen.’ Blijkbaar heeft de opzet daarvan toch wat langer op zich laten wachten, want pas in 2015 volgt op Skipr het bericht dat Radboudumc en Meander Medisch Centrum een mantelzorgacademie opzetten als pilot.

Eerder deze week liet Caren Kunst via Twitter weten: ‘Mantelzorgacademie bestaat al een jaar of tien. Het idee komt van Jacq Noorbergen en ondergetekende. We instrueerden mantelzorgers en informeel zorgverleners die handelingen verrichtten die formeel BIG-geregistreerde mag.’ Instrueerden, verleden tijd? Inderdaad, laat ze desgevraagd weten. Het initiatief was een kort leven beschoren, ‘want veel open einden in financiering’. Ook vanuit Radboudumc horen we er niet meer over. Over een paar maanden vanuit MUMC+ nog wel? We gaan het zien. Maar wat is de zorg toch een heerlijke speeltuin waarin ieder voor zich steeds opnieuw zijn eigen wiel uitvindt.

2 Reacties Reageer zelf

 1. Cora Postema
  Geplaatst op 7 augustus 2019 om 10:49 | Permalink

  Als je je afvraagt wat men onder ‘mantelzorgacademie’ verstaat, kun je pas oordelen of het al eerder is invented. En hoe erg is dat? Misschien is er wel behoefte aan 100 mantelzorgacademies.
  Pas als je de ‘opleiding’ aan een mantelzorgacademie waarde gaat toekennen zoals bijvoorbeeld in de BIG wet, en er een beloning aan hangt, dan heeft het zin om een landelijks standaard te ontwikkelen.
  Ik ben ook bezig geweest met een mantelzorgacademie, vanuit behoefte aan die erkenning/waardering van verworven kennis en ervaring en om verdere kennis als manelzorger te kunnen vergaren.
  Heb dat in eerste instantie samen gedaan met Caren Kunst. Heb er ook met Buurtzorg een stap ingezet. Zij hebben een digitale academie, ook geschikt voor mantelzorgers. Ze geven ook lessen aan mantelzorgers.
  Maar… mij als mantelzorger was het teveel. Ik wil liever even heel praktisch weten wat ik in een bepaalde situatie moet doen.
  Waar ik wel veel aan heb is mijn algemeen basiskennis van het functioneren van het menselijk lichaam. Ooit verworven tijdens mijn opleiding tot diëtist. Ik vind dat iedere burger een dergelijke kennis zou moeten hebben om te kunnen begrijpen wat er met hem/haar of naaste aan de hand is, om alles wat je googlet een beetje op zijn waarde te kunnen inschatten. Dus geen gestandaardiseerde mantelzorgacademie, maar medische basiskennis voor alle Nederlanders (want allemaal ooit mantelzorger)
  De door mij gereserveerde domeinnaam mantelzorgacademie.nl heb ik sinds eind vorig jaar opgezegd. Omdat ik vond dat dat er maar niet meer moest komen!

  De domeinnaam mantelzorgacademie.nl had ik daarvoor al jaren gereserveerd

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 7 augustus 2019 om 10:57 | Permalink

  Je hebt gelijk Cora: we worden allemaal ooit mantelzorger. En ik ben het dan ook volledig met je eens dat iedereen medische basiskennis zou moeten hebben. Mijn idee is dat die er met de paplepel ingegoten moet worden, al vanaf het basisonderwijs dus.