Nou daarom dus

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Bent u groen of oranje? Die vraag zegt Holland Health Clinic te willen beantwoorden. Het is een vraag die tot forse kritiek leidt en dat is niet zo vreemd. Bij de kliniek kunnen mensen terecht voor een uitgebreide gezondheidscheck. Op zich is er niets op tegen als mensen dit voor eigen rekening (minimaal 350 euro) willen. Maar de claim dat wie groen scoort de grootste kans heeft om zonder ingrijpende ziekten 85 jaar te worden, is er wel een om je eens even goed over achter de oren te krabben. Ook wie kerngezond schijnt, kan immers zomaar voor zijn pensioen doodgaan. Zo’n groene score op het moment van screening biedt geen enkele garantie voor de toekomst. Dat laatste lijken de initiatiefnemers van de kliniek trouwens ook te beseffen, want ze bieden ook veel uitgebreidere programma’s aan.

‘Waarom pas naar de dokter gaan als je ziek bent?’ Nou, omdat de dokter er is om zieke mensen beter te maken dus

In een artikel over de kliniek in Het Parool merkt Suzanne Metselaar (medisch ethicus in het VUmc) op dat het werk van de kliniek mensen schijnzekerheid geeft. Lukas Stalpers (radiotherapeut in het AMC) is al net zo kritisch. Preventief testen heeft vooral negatieve gevolgen, stelt hij. “Een test is ontworpen voor iemand die klachten heeft. Als je zo’n test toepast op iemand die geen klachten heeft, wordt de uitkomst minder betrouwbaar. Zo ga je uiteindelijk mensen behandelen die geen behandeling nodig hebben.”

Hiermee geeft hij perfect antwoord op de vraag die de kliniek heel kort over de verschillende pagina’s van zijn website laat flitsen: ‘Waarom pas naar de dokter gaan als je ziek bent?’. Nou, omdat de dokter er is om zieke mensen beter te maken dus. En niet om te kijken of er misschien toch iets aan je te verdienen valt als je je gewoon kerngezond voelt.

4 Reacties Reageer zelf

 1. Paul Lieverse
  Geplaatst op 5 december 2017 om 14:39 | Permalink

  In de Lindeboomreeks (bij Buijten & Schipperheijn, Amsterdam) komt begin 2018 deel 20 uit dat gaat over de medisch-ethische kanten van voorspellende geneeskunde. Zie http://www.lindeboominstituut.nl/galindeboom/boeken/
  Het bevat naast beschouwende hoofdstukken ook de uitkomst van een enquête onder artsen en gebruikers. Om te ervaren wat een gezondheidscheck met je doet, onderging een van de auteurs nog even zelf zo’n check.

 2. Marg. van Randwijck
  Geplaatst op 6 december 2017 om 13:30 | Permalink

  Beste Frank,

  De Health Check die Holland Health Clinic aanbiedt, wordt gebruikt als basis voor een persoonlijk leefstijl plan. Indien leefstijl verandering gewenst is, bieden we begeleiding, maar zelf (elders) doen kan natuurlijk ook.

  Onze Health Check bestaat dan ook uit het in kaart brengen van jouw huidige leefstijl op het gebied van voeding, beweging, motivatie, stress en slaap en metingen (o.a. gewicht, buikomvang, HbA1c en cholesterol). Dit intake consult duurt ruim een uur. Dan wordt gedurende een week slaap en beweging gemeten. De uitslagen bespreken we na 2 weken in een 2e consult van ruim een half uur en krijg je mee in een rapport. Het rapport wordt samengesteld met het oordeel van 4 verschillende specialismen op jouw data: de voedingsdeskundige, de bewegingsspecialist, de psycholoog en 3 artsen kijken op de achtergrond met de behandelend arts mee.

  We doen dus juist niet wat veel andere aanbieders van health checks doen, nl alleen preventieve scans of bloedtesten. Het gaat ons om jouw leefstijl. Dat alleen scans of bloedtesten niet zinvol zijn, zijn we juist eens met collega Stalpers en Metselaar. Dit is helaas totaal niet duidelijk geworden in het Parool artikel van afgelopen zaterdag.

  Er is enorm veel evidence dat verbetering van leefstijl resulteert in betere uitkomst op lange termijn. Met het optimaliseren van leefstijl (en deze in de groene zone krijgen) zien we snel gezondheidswinst op bloeddruk, LDL en HbA1c. Een dokter kan – al dan niet samenwerkend met andere specialismen – dus wel degelijk helpen mensen gezond te houden. De Vereniging Arts & Voeding breekt hier -om die reden- ook een lans voor: leefstijl als medicijn. Zekerheid op gezondheid heb je helaas nooit en zeker niet alles valt te voorkomen. Maar om leefstijl verbetering nastreven en inzicht hierin hebben schijnzekerheid te noemen, gaat mij te ver.

  We gaan wel kritisch kijken naar onze website, want als onze boodschap niet duidelijk is, passen we dat uiteraard aan. Graag nodig ik je uit voor een persoonlijk gesprek om ons concept nader toe te lichten en over een week onze hernieuwde website te bekijken,

  Met vriendelijke groet, Marguerite van Randwijck

 3. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 6 december 2017 om 21:40 | Permalink

  Dat verbetering van leefstijl waardevol kan zijn hoef je mij niet uit te leggen Marguerite. Maar verbetering van de website is zeker ook aan de orde, want zolang daar nog die tekst “Waarom pas naar de dokter gaan als je ziek bent?” doorheen flitst, hou je toch het risico dat mensen je aanbod kunnen interpreteren als inspelen op de latente vrees dat er – misschien, je weet maar nooit – iets met ze aan de hand is. Het is een ongelukkige formulering. Mensen aanspreken op de angst dat er – ook al voelen ze zich gezond – iets mis is met hun gezondheid, is het verdienmodel van aanbieders van preventieve scans. Over de vraag of zo’n aanbieder wel of niet toestemming krijgt om toe te treden tot de Nederlandse markt bestaat veel discussie. Ik kan me voorstellen dat je niet in diezelfde hoek wilt belanden.

  Afgezien daarvan is verbetering van leefstijl primair van belang voor mensen die door hun bestaande leefstijl hun eigen gezondheid in gevaar dreigen te brengen. Van de mensen die in de groene zone zitten kun je je afvragen of ze wel begeleiding nodig hebben om gezonder te worden. Zijn dat niet juist de mensen die al gezond leven en die er dus prima zelf voor zorgen dat ze in die groene zone blijven?

  Nog één ding: dat je doelstellingen totaal niet duidelijk zijn geworden in het artikel in het Parool is natuurlijk vervelend. Maar die constatering ontslaat je niet van de plicht om bij jezelf te rade te gaan hoe dit kon gebeuren. Je hebt je immers laten interviewen, dus je hebt de gelegenheid gehad om je boodschap over het voetlicht te brengen. Afgezien daarvan, heb je niet gevraagd het artikel ter inzage te krijgen voordat het werd gepubliceerd? Dat is een terechte vraag en je mag dus verwachten dat een journalist daar serieus mee om zal gaan.

  Voor een persoonlijk gesprek sta ik natuurlijk altijd open. Maar laat me alsjeblieft eerst weten wanneer je nieuwe website online is. Als het goed is neemt die alle kritiekpunten al weg tenslotte.

 4. Marg. van Randwijck
  Geplaatst op 7 december 2017 om 15:28 | Permalink

  We doen ons best, Frank en ik laat je weten wanneer de vernieuwde website online is!