Nou daarom dus

Bent u groen of oranje? Die vraag zegt Holland Health Clinic te willen beantwoorden. Het is een vraag die tot forse kritiek leidt en dat is niet zo vreemd. Bij de kliniek kunnen mensen terecht voor een uitgebreide gezondheidscheck. Op zich is er niets op tegen als mensen dit voor eigen rekening (minimaal 350 euro) willen. Maar de claim dat wie groen scoort de grootste kans heeft om zonder ingrijpende ziekten 85 jaar te worden, is er wel een om je eens even goed over achter de oren te krabben. Ook wie kerngezond schijnt, kan immers zomaar voor zijn pensioen doodgaan. Zo’n groene score op het moment van screening biedt geen enkele garantie voor de toekomst. Dat laatste lijken de initiatiefnemers van de kliniek trouwens ook te beseffen, want ze bieden ook veel uitgebreidere programma’s aan.

‘Waarom pas naar de dokter gaan als je ziek bent?’ Nou, omdat de dokter er is om zieke mensen beter te maken dus

In een artikel over de kliniek in Het Parool merkt Suzanne Metselaar (medisch ethicus in het VUmc) op dat het werk van de kliniek mensen schijnzekerheid geeft. Lukas Stalpers (radiotherapeut in het AMC) is al net zo kritisch. Preventief testen heeft vooral negatieve gevolgen, stelt hij. “Een test is ontworpen voor iemand die klachten heeft. Als je zo’n test toepast op iemand die geen klachten heeft, wordt de uitkomst minder betrouwbaar. Zo ga je uiteindelijk mensen behandelen die geen behandeling nodig hebben.”

Hiermee geeft hij perfect antwoord op de vraag die de kliniek heel kort over de verschillende pagina’s van zijn website laat flitsen: ‘Waarom pas naar de dokter gaan als je ziek bent?’. Nou, omdat de dokter er is om zieke mensen beter te maken dus. En niet om te kijken of er misschien toch iets aan je te verdienen valt als je je gewoon kerngezond voelt.

Delen