Nu even niet

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Henk van Gerven, Tweede Kamerlid voor de SP, maakte afgelopen maandag via Twitter bekend dat hij Kamervragen stelt over het feit dat Zorggroep Treant doorgaat met het sluiten van de acute zorg op de locatie Bethesda in Hoogeveen. Van Gerven vraagt zich af of dit wel kan nu met de coronacrisis.

Bestuursvoorzitter Paula Nelissen van Treant heeft laten weten dat de concentratie van de spoedeisende hulp in Emmen gewoon doorgaat en geeft ook goede argumenten waarom dit zo is. De locatie in Emmen beschikt over de benodigde speciale infrastructuur (een CBRN-unit en isolatiekamer op de SEH) en over een intensive-care-afdeling. Bovendien: het feit dat de reorganisatie gepland staat voor 6 april – over een kleine twee weken dus al – geeft aan dat inmiddels alle voorbereidingen zijn getroffen om dit proces in goede orde te kunnen laten verlopen.

Heeft het zin om juist nu de minister van medische zaken en sport lastig te vallen met een ziekenhuisreorganisatie?

Heeft het dan nog zin om Kamervragen te stellen aan de minister van medische zaken en sport? Even afgezien van de vraag of die voor 6 april tijd heeft om hier serieus naar te kijken: die minister van medische zaken en sport is nu even Martin van Rijn. Die vervult deze rol tijdelijk, vooralsnog voor drie maanden. Het ligt niet voor de hand dat hij in zijn tijdelijke functie vergaande besluiten zal nemen over het behoud van (acute) ziekenhuisvoorzieningen. Tijdens zijn eerste persconferentie in zijn nieuwe functie stond hij er weliswaar ontspannen en zelfverzekerd bij alsof hij geen dag was weggeweest bij VWS, maar hij heeft toch echt meer aan zijn hoofd nu. We hebben aan Bruno Bruins gezien hoe hectisch deze tijd is voor iemand in deze functie.

2 Reacties Reageer zelf

  1. Frank Conijn
    Geplaatst op 25 maart 2020 om 13:28 | Permalink

    Als het nu ging om de afdeling Reumatologie had u helemaal gelijk gehad. Maar ik vind het een volstrekt logische vraag van Van Gerven. Het feit dat er mogelijk goede medisch-technische redenen zijn om de sluiting toch door te laten gaan doet daar niets aan af. Van Gerven stelt slechts de vraag of dat nu wel kan; hij stelt niet dat de sluiting niet door moet gaan.

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 25 maart 2020 om 14:09 | Permalink

    Vraag vijf van zijn schriftelijke vragen bevat de passage: “Bent u bereid de raad van bestuur van Treant dringend te verzoeken de sluiting van de spoedeisende hulp van Bethesda te heroverwegen…”. Hij stelt dus – op zijn minst impliciet – dat hij vindt dat de sluiting niet moet doorgaan. We weten dat die sluiting al heel lang is voorbereid. Er zijn dus niet alleen medisch-technische redenen voor maar ook organisatorische. En we weten dat in Emmen alle voorzieningen aanwezig zijn om patiënten uit de regio de zorg te bieden die nodig kan zijn. Daaruit kun je toch concluderen dat die concentratie in het belang is van de kwaliteit van de patiëntenzorg?