Nu even niet

Henk van Gerven, Tweede Kamerlid voor de SP, maakte afgelopen maandag via Twitter bekend dat hij Kamervragen stelt over het feit dat Zorggroep Treant doorgaat met het sluiten van de acute zorg op de locatie Bethesda in Hoogeveen. Van Gerven vraagt zich af of dit wel kan nu met de coronacrisis.

Bestuursvoorzitter Paula Nelissen van Treant heeft laten weten dat de concentratie van de spoedeisende hulp in Emmen gewoon doorgaat en geeft ook goede argumenten waarom dit zo is. De locatie in Emmen beschikt over de benodigde speciale infrastructuur (een CBRN-unit en isolatiekamer op de SEH) en over een intensive-care-afdeling. Bovendien: het feit dat de reorganisatie gepland staat voor 6 april – over een kleine twee weken dus al – geeft aan dat inmiddels alle voorbereidingen zijn getroffen om dit proces in goede orde te kunnen laten verlopen.

Heeft het zin om juist nu de minister van medische zaken en sport lastig te vallen met een ziekenhuisreorganisatie?

Heeft het dan nog zin om Kamervragen te stellen aan de minister van medische zaken en sport? Even afgezien van de vraag of die voor 6 april tijd heeft om hier serieus naar te kijken: die minister van medische zaken en sport is nu even Martin van Rijn. Die vervult deze rol tijdelijk, vooralsnog voor drie maanden. Het ligt niet voor de hand dat hij in zijn tijdelijke functie vergaande besluiten zal nemen over het behoud van (acute) ziekenhuisvoorzieningen. Tijdens zijn eerste persconferentie in zijn nieuwe functie stond hij er weliswaar ontspannen en zelfverzekerd bij alsof hij geen dag was weggeweest bij VWS, maar hij heeft toch echt meer aan zijn hoofd nu. We hebben aan Bruno Bruins gezien hoe hectisch deze tijd is voor iemand in deze functie.

Delen