Nu of nooit
De macht van organisaties als ziekenhuizen is toch wel vrij groot. Voor verzekeraars is het heel lastig om daar budget vrij te maken. “Dat is een van de grootste handicaps: hoe lukt het om een paar miljoen bij een ziekenhuis weg te halen zonder dat dat weer opgevuld wordt met iets anders?”
Bas Leerink van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving is niet de eerste die dit zegt. Wim van der Meeren deed het in zijn tijd als bestuurder van CZ ook al. Je moet een ziekenhuisafdeling die overbodig wordt dichtspuiten met piepschuim, zei hij, omdat er anders weer nieuw aanbod in wordt ontwikkeld.
‘Je moet een ziekenhuisafdeling die overbodig wordt dichtspuiten met piepschuim, zei hij’
Dit maakt het echter niet minder belangrijk dát Leerink het zegt. Hoewel hij – terecht – vaststelt dat het in het Integraal Zorgakkoord ontbreekt aan concrete actiepunten, is hij er toch voorzichtig optimistisch over. Maar hij maakt ook duidelijk dat het volgende kabinet radicale stappen zal moeten zetten als het met dat IZA niet opschiet, omdat anders de schaarste keuzes gaat afdwingen.
Hoe het er dan uit kan gaan zien, zagen we eerder dit jaar in het dystopische filmpje van Zorginstituut Nederland. En Marian Kaljouw van de Nederlandse Zorgautoriteit waarschuwde een paar maanden geleden in haar voorwoord bij de Stand van de zorg dat dit punt dichterbij is dan menigeen denkt.
Voor de bij het IZA betrokken partijen is de boodschap dus zonneklaar: zelf over je bedrijfsbelang heenstappen en veranderen, of toezien dat die verandering je wordt afgedwongen en dat je er dus geen controle meer over hebt.