Nu of te laat

Na vandaag houdt het op. Vandaag is de laatste dag waarop individuele ziekenhuizen hun handtekening kunnen zetten onder de service level agreement (SLA) die NVZ vereniging van ziekenhuizen voor hen heeft gesloten met DBC Onderhoud, de beheerder van de grouper. Deze grouper is een digitaal instrument dat automatisch bepaalt welke zorg een ziekenhuis heeft geleverd. En als op 1 januari de overgang van DBC naar DOT een feit is, geldt de harde waarheid: geen grouper = geen facturering = geen geld krijgen voor de medische verrichtingen die je hebt gedaan.

Top of mind voor iedere ziekenhuisbestuurder zou je denken. Maar dat blijkt tegen te vallen. NVZ trok afgelopen vrijdag aan de bel omdat nog steeds veel bestuurders niet op de hoogte bleken te zijn van het cruciale belang van het ondertekenen van het contract voor de SLA met DBC Onderhoud. Je kunt je afvragen of deze onwetende bestuurders dan wél op de hoogte zijn van het feit dat bij de overstap naar DOT intensieve softwareaanpassingen komen kijken.

De bronregistratie moet deugen, want als deze registratie van de zorgactiviteiten niet goed is gedefinieerd, kan een ziekenhuis geen koppeling leggen met de nieuwe zorgproducten. Dit betekent dat ze lang kunnen wachten op hun geld. Natuurlijk is dit allemaal wel weer te corrigeren en dan komt die betaling alsnog in orde. Maar in een situatie waarin ziekenhuizen toch al te kampen hebben met zorgverzekeraars die geen haast maken met contractering voor 2012 of met afspraken maken over bevoorschotting, is nog langer wachten op je geld het laatste wat je wilt.

Delen