Nuchter blijven

Je kunt natuurlijk onder de slogan Nederland in protest! op het Museumplein in Amsterdam gaan demonstreren tegen de sluiting van twee ziekenhuizen, maar daarmee blijven ze nog precies even failliet en bereik je dus niet dat ze hun deuren weer openen.

Ook kun je een harde toezegging van de minister van VWS eisen dat nooit meer een ziekenhuis failliet zal gaan – zoals SP’er Henk van Gerven afgelopen vrijdag op Twitter deed – maar soms kan een faillissement gewoon nodig zijn. Ook van een ziekenhuis.

Kalmte kan je redden

Wat je echter beter kunt doen, is goede afspraken maken over de continuïteit van je ziekenhuis, zoals we Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen nu zien doen met de zorgverzekeraars en de bank. Op die manier kan ook een ziekenhuis dat onderaan de lijst van financieel zwakke ziekenhuizen staat ruimte creëren om in drie jaar tijd door te groeien naar een financieel gezonde situatie. Maar dan moet je wel een plan hebben natuurlijk. En blijkbaar heeft Amstelland dat, want banken en zorgverzekeraars staan niet juichend tegenover íedere ziekenhuisbestuurder die zegt dat hij extra geld nodig heeft om te overleven.

Met andere woorden: in plaats van de zorgverzekeraars de schuld te geven als het mis gaat, kun je ook voorkomen dat het misgaat door tijdig en proactief contact met die zorgverzekeraars te zoeken (ik citeer uit het gezamenlijke persbericht van het ziekenhuis en Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis ), om samen een toekomststrategie te bepalen. Gewoon nuchter blijven dus. Kalmte kan je redden.

Delen