O jee, inspectiebezoek

Het deze week gepubliceerde rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Veilig gebruik van medische technologie krijgt onvoldoende bestuurlijke aandacht in de ziekenhuizen, maakt maar weer eens duidelijk wat we feitelijk al lang wisten: ‘people don’t do what you expect, they do what you inspect’.

De verwachtingen omtrent veilig gebruik van medische technologie in ziekenhuizen zijn vastgelegd in het convenant Veilige toeppassing van medische technologie in het ziekenhuis. Dit convenant is in november 2011 keurig ondertekend door de toenmalige voorzitters van NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra. Maar het rapport dat de Inspectie nu presenteert, laat op basis van toezichtbezoeken aan twintig ziekenhuizen zien wat de ziekenhuizen sinds de ondertekening van dit convenant daadwerkelijk hebben gedaan om het veilig gebruik van medische technologie te waarborgen. De titel van het rapport maakt al duidelijk dat dit lang niet genoeg is.

Zes ziekenhuizen spannen de kroon, lezen we in de conclusies in het Inspectierapport (op pagina 13): “Een significant deel van de ziekenhuizen (zes van de twintig) bleek pas daadwerkelijk gestart met de implementatie van het convenant na de brief van de Inspectie met de aankondiging van het toezichtproject in mei 2013.”

De Inspectiebrief als wake-up call voor de ziekenhuisbestuurder. Wat dit zegt over de intrinsieke behoefte van die bestuurder om het veilig gebruik van medische technologie te waarborgen, is duidelijk.

Delen