Onacceptabel

Herkent u de volgende bewustzijnsvernauwing? U werkt hard, leeft daarnaast uw drukke sociale (gezins)leven, pikt in de auto of ’s avonds voor de televisie wat actualiteiten mee, vindt er iets van en discussieert er wat over mee tijdens borrels of op het werk. Syrië, crisis op de huizenmarkt, asielzoekers, belastingverzwaring, milieu-ellende; u hoort en ziet het allemaal, maar het raakt u doorgaans niet echt. Uw afweermechanismen werken uitstekend, als gevolg waarvan u niet écht wakker ligt van de enorme hoeveelheid aan ellende die aan ons voorbijtrekt. Gelukkig maar.

En soms – waarschijnlijk op een wat kwetsbaar moment – raakt het opeens wel. Dat overkwam mij toen ik op een onbewaakt ogenblik een item voorbij hoorde komen over het Nederlandse asielbeleid. Enerzijds zou het wat strenger worden, anderzijds wat vriendelijker en een dame van Amnesty International zei er wat over op de radio. Ik zat tot mijn nek in de proefdrukken van het ‘woonnummer’ dat volgende week bij u op de mat ligt en daar was zomaar ineens die voltreffer. Verbijsterd vroeg ik me hardop af hoe en wanneer het toch zover gekomen was dat Amnesty International ons als Nederland erop moest wijzen dat het niet humaan is asielzoekers als criminelen op te sluiten in een cel.

U hoort en ziet het allemaal, maar het raakt u doorgaans niet echt

Aan mij trokken beelden voorbij. De Afghaanse medisch specialist die in afwachting van erkenning van zijn diploma’s in een ziekenhuis als verpleegkundige onze dochter verzorgde, de asielzoekende ouders van het meisje met onopgemerkte leukemie, de suïcides van asielzoekers uit mijn verleden als psychiatrisch verpleegkundige. Ik had ineens  helemaal geen zin meer in gezellige artikelen over wonen. Hoezo wonen? Er zijn mensen in dit land die ervaringen hebben doorstaan waarvan wij ons niet eens een voorstelling kunnen maken en ze ‘wonen’ als criminelen in een cel. Dat is schaamteloos en onacceptabel in mijn ogen. En dat moest ik eerst gezegd hebben, voordat ik u oprecht plezier kan toewensen met ons komende woonnummer.

Delen