Onderhandelingstips

Als u begint met een onderhandeling, dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn, eventueel met behulp van een adviseur. Hieronder geef ik u tien tips.

  1. Probeer in het gesprek de andere partij te begrijpen door naar de argumenten te luisteren en respect te tonen voor de voorstellen en argumenten, ongeacht of u het ermee eens bent. 
  2. Bepaal vooraf uw ondergrens en uw gewenste resultaat. Oftewel, wanneer bent u tevreden met de uitkomst en wanneer breekt u de onderhandeling af en gaat u voor het alternatief.  
  3. Bepaal vooraf of u het voorstel doet of de andere partij hiertoe uitnodigt. Degene die het eerste  voorstel opwerpt, legt namelijk de lat. 
  4. Stel niet direct de gewenste uitkomst voor, maar laat ruimte voor een tegenvoorstel. 
  5. Denk ook aan het doel, het is bijvoorbeeld niet slim om een onderhandeling ‘met een gestrekt been’ in te stappen met uw toekomstige maat. 
  6. Overweeg een adviseur in te schakelen om namens u het woord te voeren, zodat u uw emotie uit het overleg haalt.  
  7. Richt u op de uitkomst en niet op het ‘winnen’. 
  8. Neem tijdens de onderhandeling een pauze om te overleggen en te reflecteren. 
  9. Gebruik humor om de onderhandeling prettig te laten verlopen. Neem de reactie van de tegenpartij niet persoonlijk. Onderhandelen is een spel, waarbij tegengestelde belangen spelen en de uitkomst gevormd wordt door het sluiten van compromissen. 

‘Onderhandelen is een spel’

Elke onderhandeling en inzet is anders en het verloop is vooraf lastig in te schatten. Met deze tips heeft u enkele handvatten om de onderhandeling op een geslaagde manier uit te voeren. Ik wens u daarbij veel wijsheid en succes. 

Delen