Ondernemerskans

Het filmpje op TV Gelderland van afgelopen juni loog er niet om. We zagen een enorme wachtrij voor de deur van apotheek De Fonteijn in Culemborg. En we hoorden een patiënte die achtereenvolgens zei: “En dan kunnen ze wel zeggen opstartproblemen, maar ze hadden na moeten denken.” en: “Er zijn mensen die staan twee uur in de rij. Dan komen ze bij de balie en dan krijgen ze nog een tegenslag: uw medicijnen zijn er niet.” De apotheker kwam in beeld, maar had feitelijk geen verweer. Afsluitend zei de voice-over: “Ze beloven beterschap, maar de problemen kunnen nog wel enkele weken duren.”. Inmiddels weten we hoe laat het is: de Inspectie voor de Gezondheidszorg gelastte sluiting van de apotheek.

En dan? Achter de schermen gaat het werk gewoon door voor alle patiënten die afhankelijk zijn van herhaalrecepten. Ze kunnen die laten thuisbezorgen of afhalen uit een kluisje. Maar het is de vraag in hoeverre dit een goed idee is. Een van de problemen was immers de controle van de recepten. Welke garantie is er dan dat dit nu goed gaat? Staat er een inspecteur bij?

Afwachten is ook hoeveel kans de apothekers van De Fonteijn nog krijgen op een comeback. Patiënten zijn trouw, aan hen zal het niet snel liggen. Als De Fonteijn opnieuw zijn deuren opent, gaan de meesten van hen er gewoon weer naar toe. Maar gaat voor die tijd De Centrale Apotheek zich roeren? Slaan een paar ondernemende apothekers in de regio de handen ineen om een noodapotheek op te zetten die ze gaandeweg tot volledige apotheek kunnen uitbouwen? Pakweg een derde van de apotheken draait verlies op dit moment, en hier ligt een markt voor het grijpen.

Delen