Ongedekte cheque

Afgelopen woensdagavond bewees een aantal politieke partijen dat een selectief geheugen geen exclusief voorrecht is van Mark Rutte. Zij stemden zonder enig voorbehoud voor de motie om zo snel mogelijk het eigen risico af te schaffen.

Blijkbaar hebben de partijen die voor deze motie stemden geen actieve herinnering aan het feit dat deze maatregel enorme consequenties heeft. En dat hadden ze wel degelijk kunnen weten, want er is uitvoerig over gediscussieerd en gepubliceerd. In 2017 al, want ook toen speelde de discussie over de afschaffing van het eigen risico al.

‘Een selectief geheugen is geen exclusief voorrecht van Mark Rutte’

Dat het een ongedekte motie betreft – waar de vijf à zes miljard euro die het per jaar kost vandaan moeten komen is nog onbekend – is nog het minste probleem. Veel erger is dat de jongere generatie en mensen met de lagere inkomens hard door de maatregel zullen worden getroffen (alsof hun financiële toekomstperspectieven al niet somber genoeg zijn), terwijl juist de mensen met de midden- en hogere inkomens ervan zullen profiteren.

Wieke Paulusma van D66 – een partij die zo verstandig was om tegen de motie te stemmen – stelde woensdagavond op X de vraag ‘Wie worden hier nu mee geholpen?’. Op die vraag is maar één antwoord mogelijk: alleen politieke partijen die populistische politiek willen bedrijven.

Delen