Ongediplomeerd handelen

Iedereen die Eric Corton in zijn inmiddels 35-jarige carrière wel eens op tv heeft gezien of op de radio heeft gehoord, weet dat hij een uitstekende taalbeheersing heeft en goed uit zijn woorden kan komen. Toch moet hij een verplicht examen Nederlands doen nu hij heeft besloten dat hij als helpende zorg en welzijn aan de slag wil in een verpleeghuis in Zoetermeer. Een andere verplichting is een examen rekenen.

Een cabaretier zou hier met gemak een item van kunnen maken. Maar het lachen vergaat je als je bedenkt hoe jammer dit is. Want zoals Corton terecht stelt: wat heeft hij aan rekenvaardigheid bij het wassen, aankleden, eten geven en naar het toilet brengen van verpleeghuisbewoners?

“De langdurige zorg heeft heel veel Cortons nodig en heeft daar bovendien haast mee”

De langdurige zorg heeft heel veel Cortons nodig en heeft daar bovendien haast mee. Dat is geen reden om alle bestaande regels overboord te gooien en van het werk als helpende zorg en welzijn een free for all zonder enige basis te maken. Maar het is wel een reden om de bestaande regels eens kritisch tegen het licht te houden en te kijken waar versoepeling mogelijk is zonder aan kwaliteit in te boeten of welwillende mensen de lust tot actieve inzet te ontnemen. Daar is ook ruimte voor. Het document Bekwaam is bevoegd van ActiZ schetst op een heldere manier de contouren om daar goed gebruik van te maken.

Delen