Ongewenst gedrag

Intimidatie op de veterinaire werkvloer is een realiteit waar veel dierenartsen mee te maken hebben. Verbaal en zelfs fysiek geweld nemen toe. Hoe leuk blijft het nog om je vak uit te oefenen?

Laatst stond ik bij een keuring van een kreupele oudere koe die klaar stond om op transport te gaan. Ik trof het dier aan met een dikke poot tot aan de hak door een fikse purulente tussenklauwontsteking, verwondingen op de buitenkant van de sprong door het vele liggen en grote ogen vanwege de onrust en misschien wel angst.

De thermometer wees 41,5 graden aan. De afgemolken koe was dus niet geschikt voor transport. Dit leverde een enorme discussie op met de eigenaar. Schreeuwend en vloekend verkondigde hij zijn mening. ‘Jullie dierenartsen maken de veehouders en transporteurs hélemaal kapot. Het kost allemaal geld en hoe moeten wij dan de rekening betalen?’ De broer van de veehouder die aan het opstrooien was, kwam ook verhaal halen. Met een riek in zijn hand. Of ik het wel zeker wist? Anders zou
hij wel even een klacht indienen.

Daar sta je dan… Op stal, tussen de koeien, met twee briesende mannen en een riek. Dat is best intimiderend. Dan komt het aan op een goed gesprek, in dit geval over dierenwelzijn.

Hoe leuk blijft het nog om je vak uit te oefenen?

Ongewenst gedrag, in welke vorm dan ook, op een bedrijf of in je eigen praktijk, is niet iets wat ‘erbij hoort’. Dat kun je niet accepteren. Dierenartsen hebben vaak het gevoel dat ze alles zelf moeten kunnen. Met onze pragmatische veterinaire training staan we niet vooraan in de rij voor hulp. Maar in het geval van grensoverschrijdend gedrag is het belangrijk toch ondersteuning te zoeken.

Een coach kan helpen grenzen te stellen en jezelf te beschermen. Help jezelf om je vak leuk te blijven vinden.

Hominum animaliumque saluti!

Delen