Ongezonde keuzes

Gaan we fastfoodketens verbieden? Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl zegt niet met zoveel woorden dat dit moet gebeuren, maar impliceert het toch wel in een interview voor NOS: “Dat is een enorme verandering, maar om al die ziekten te voorkomen zal er toch iets moeten veranderen”. Het is een reactie op het bericht van het Diabetes Fonds eerder deze week dat meer dan 1,4 miljoen mensen in ons land een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van diabetes type II.

In de stelling dat Nederlanders in de samenleving waarin wij nu leven continu de verkeerde kant op gestuurd worden, heeft Pijl gelijk. Er zijn inderdaad veel dingen die het ons moeilijk maken om gezond te leven. Maar het feit dat we overal geconfronteerd worden met ongezonde voeding is slechts een deel van het verhaal. Alle aanbod van ongezonde voeding verbannen doet niets om de problemen op te lossen van mensen die er door slechte leefomstandigheden (werkloosheid, schulden, twee banen moeten hebben om te kunnen rondkomen – u kent de voorbeelden en kunt het lijstje zelf aanvullen) niet eens aan toe komen om gezonde keuzes te maken.

Het feit dat we overal geconfronteerd worden met ongezonde voeding is slechts een deel van het verhaal

Nog afgezien van het feit dat gezonde voeding niet ineens voor iedereen betaalbaar wordt als het aanbod van ongezonde voeding verdwijnt. Of het feit dat het de overheid aan lef ontbreekt om via wetgeving bepaalde consumptiegoederen te verbieden (vraag maar aan Wanda de Kanter) of gezondere consumptie betaalbaarder te maken. Bovendien ligt het in de aard van mensen om te vinden dat zij het recht hebben om het leven te leiden dat zij verkiezen, ook als dit leven ongezond is.

We staan er ongezond bij en kijken ernaar.

Delen