Ons geheime wapen
Hans Hoogervorst, oud-minister van VWS, is trots op ‘zijn’ zorgstelsel. Het is een van de mooiste systemen ter wereld, stelt hij. Het biedt goede sociale bescherming en het bevat marktprikkels die ervoor zorgen dat zorgverzekeraars er wat van maken.
Nu ligt het natuurlijk voor de hand dat iemand niet publiekelijk terugkijkt op zijn eigen werk met de boodschap ‘Ik heb het allemaal verkeerd gedaan’. Maar het interessante is dat Hoogervorst bepaald niet alleen staat in zijn opvatting over ons huidige zorgstelsel. De Euro Health Consumer Index 2013 laat namelijk zien dat Nederland wederom aan kop staat in de lijst van de Europese gezondheidszorg. De EHCI wordt uitgevoerd door Health Consumer Powerhouse Ltd en Nederland is sinds de oprichting in 2005 het enige land dat consistent in de top drie staat. Het stelsel kent geen echt zwakke punten en HCP stelt dat andere landen iets kunnen leren van onze aanpak: de vakmensen de gezondheidszorg laten regelen en de operationele invloed van politici beperken. HCP-directeur Arne Björnberg noemt dit zelfs “het geheime Nederlandse wapen.”
Het enige punt van aandacht is de kostenefficiency, stelt HCP. Wie de hoofdlijnenakkoorden en het beleid voor de langdurige zorg van staatssecretaris Martin van Rijn in ogenschouw neemt, weet dat daaraan wordt gewerkt. Maar dat kost wel tijd, net zoals de ontwikkeling van het stelsel zelf.
Het is inmiddels alweer acht jaar geleden dat het nieuwe zorgstelsel van kracht werd. Het is dus met dit stelsel – en met de kostenefficiency – net zoals met Croma: je moet er even bijblijven voor het beste resultaat.
6 reacties
Negeren kan hij weer als de beste die Frank. EHCI onderzoek zegt niets over het stelsel. dat we jaarlijks 8,5 miljard verspillen is maar een detail…
G K Mitrasing
5 december 2013 / 08:37HCP merkt op dat de kostenefficiency beter kan, waarom je dat “maar een detail” noemt is mij onduidelijk.
Frank van Wijck
5 december 2013 / 08:43Mooi diplomatiek woord voor verspilling…. is dat wat duidelijker? En dat elk jaar: 8,5+ miljard?
G K Mitrasing
5 december 2013 / 08:53Dat zeg ik, het is niet “maar een detail”. Maar zoals ik in de blog stel: er wordt wel aan gewerkt.
Frank van Wijck
5 december 2013 / 08:59zo ongeveer: https://www.youtube.com/watch?v=oVTKcBY-CDs
G K Mitrasing
5 december 2013 / 11:01Scherpe vergelijking van het zorgstelsel en verzekeraars met Croma.
De Croma was een Fiat. Automobiel. Topmodel. Roestbak. Weeffouten. Je moest daar inderdaad dicht bijblijven om hem weer aan de praat de krijgen: duwen doe je immers aan de achterkant. Resultaat mocht er zijn; tot de volgende stop.
Van de verkoop van de Croma werden alleen de garagebedrijven financieel wijzer van. De consumenten werden met de Croma helemaal leeggetrokken.
Autohandel en de zorg is al eerder met elkaar vergeleken, maar nog nimmer met de scherpte van FvW. Iemand moet de eerste zjin.
Zou hij nu bedoelen dat verzekeraars de garage bedrijven zijn die Croma’s onderhouden? En de verplicht verzekerden de consumenten die aan de Croma zijn gebonden?
De jurist van EHCI heeft prima werk verricht. Hij ontraadde de directeur om keihard te stellen dat de gezondheidszorg van Nederland de beste was en dat het systeemmodel het best was; dat heeft het EHCI immers niet onderzocht. De ’temptation’ was wel groot om het op te schrijven, maar het is bij de ’temptation’ gebleven.
Disclaimer van EHCI blijft van kracht en daarmee wordt het hele rapport ontkracht. Degenen die de temptation niet kunnen weerstaan om toch te stellen dat Nederland nr 1 is van de wereld op het gebied van de zorg zijn vermoedelijk ook degenen die een Croma hebben gekocht of zouden kopen als deze nog te koop zou zijn.
Triple AAA landen hebben een staatsgezondheidzorgsysteem a la Scandinavie of Engeland. Zwitserland is de uitzondering die de regel bevestigd. Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur zijn dan van kracht en dat doet wonderen voor de kwaliteit, solidariteit en continuiteit van de zorg.
EHCI stipt even aan dat Nederland belachelijk perverse prikkels toestaat waardoor de in-patient care 8.5 miljard euro duurder is dan noodzakelijk. Geheel onnodig. Geheel vermijdbaar. 8.5 miljard euro per jaar. 60 miljard euro in de 7 jaar sinds invoering van het systeemmodel 2006. Wordt aan gewerkt? Afschaffing van alle ex poste vereveningen voor private verzekeraars in combinatie met een per definitie altijd imperfect ex ante systeem gaat niet werken. Verzekeraars passen nu al risico selectie toe in de basisverzekering! W vd Ven heeft dat netjes aangetoond. Lees ESB. Je hebt immers nu altjid een groep voorzienbaar verlieslatende verzekerden die een verzekeraar wordt geacht aan te nemen als client. W vd Ven laat zien hoe dat uitpakt.
Verzekeraars zijn niet de Deus Ex Machina voor de zorg. De 8,5 miljard euro per jaat vermijdbare schadelast laat dat zien. Verzekeraars konden die 8,5 miljard gewoon doorberekenen aan het vereveningsfonds. Gemak dient de mens. Moral Hazard is een verzekeraar zelf ook niet vreemd. Andermans Geld Opmaken is het verdienmodel van de verzekeeraar. Moet je als maatschappij niet willen en de Triple AAA landen doen dat ook niet.
Het ultieme geheime wapen in Nederland is overigens het MBI. Het Macro Beheersings Instrument. De Minister onderhandelt met het MBI in de aanslag. Dan willen Zorgkoepels wel meegaan met de voorgestelde Akkoorden en Convenanten.
Maar we doen in dit land alsof de private verzekeraars met elkaar concurreren, werken voor eigen rekening en risico en zelf hun premies mogen bepalen. Het basispakket wordt door de politiek bepaald. De rest is aan de markt. We doen alsof. Dan doen we ook alsof we opeens ’temptation’ niet begrijpen en denken dat er bewezen staat. Beste. Nr 1. Al jaren bij de top 3. Dat krijg je als je alsof doet.
De beheersing van de Engelse taal van Nederlandse politici en ex-polici en journalisten wordt overtroffen door de slechte beheersing van de Nederlandse taal door Zweden. Waar zijn die 164 24 uur per dag geopende Eerste Lijns centra waar ook chirurgische ingrepen worden verricht? En niet de minste ingrepen. 24 uur per dag. Zorg dicht bij de consument. De Croma is er niets bij in vergelijking.
Cognitieve Dissonantie wordt de aandoening genoemd waaraan politici,ambtenaren, ZN/ZN-leden bestuurders en ook journalisten aan kunnen lijden. Klakkeloos papagaai gedrag mbt EHCI rapport spreekt boekdelen. Therapie is gedragstherapie. Zie die ambtenaren, politici, ex politici en journalisten daar maar eens naar toe te krijgen.
100.000 Nederlanders halen hun planbare zorg in het buitenland. Geen enkele buitenlander heeft zijn planbare zorg in Nederland ingekocht. Heeft dat te maken met kwaliteit?
EHCI gaat er niet op in odat zij dit niet meten. Zij kijken naar klanttevredenheid. Niets meer en niets minder. Temptations volop.
Wie is nu de Gekke Henkie?
ANH Jansen
5 december 2013 / 19:40