Ons geheime wapen

Hans Hoogervorst, oud-minister van VWS, is trots op ‘zijn’ zorgstelsel. Het is een van de mooiste systemen ter wereld, stelt hij. Het biedt goede sociale bescherming en het bevat marktprikkels die ervoor zorgen dat zorgverzekeraars er wat van maken.

Nu ligt het natuurlijk voor de hand dat iemand niet publiekelijk terugkijkt op zijn eigen werk met de boodschap ‘Ik heb het allemaal verkeerd gedaan’. Maar het interessante is dat Hoogervorst bepaald niet alleen staat in zijn opvatting over ons huidige zorgstelsel. De Euro Health Consumer Index 2013 laat namelijk zien dat Nederland wederom aan kop staat in de lijst van de Europese gezondheidszorg. De EHCI wordt uitgevoerd door Health Consumer Powerhouse Ltd en Nederland is sinds de oprichting in 2005 het enige land dat consistent in de top drie staat. Het stelsel kent geen echt zwakke punten en HCP stelt dat andere landen iets kunnen leren van onze aanpak: de vakmensen de gezondheidszorg laten regelen en de operationele invloed van politici beperken. HCP-directeur Arne Björnberg noemt dit zelfs “het geheime Nederlandse wapen.”

Het enige punt van aandacht is de kostenefficiency, stelt HCP. Wie de hoofdlijnenakkoorden en het beleid voor de langdurige zorg van staatssecretaris Martin van Rijn in ogenschouw neemt, weet dat daaraan wordt gewerkt. Maar dat kost wel tijd, net zoals de ontwikkeling van het stelsel zelf.

Het is inmiddels alweer acht jaar geleden dat het nieuwe zorgstelsel van kracht werd. Het is dus met dit stelsel – en met de kostenefficiency – net zoals met Croma: je moet er even bijblijven voor het beste resultaat.

Delen