Onterechte aanval

Achteraf is het altijd gemakkelijk om te zeggen: we hadden het anders moeten doen. Voormalig minister Ab Klink van VWS krijgt nu op zijn donder van RTL Nieuws, omdat hij in 2009 ten onrechte miljoenen euro’s uitgaf aan extra vaccins tegen nieuwe influenza A (H1N1). Een grote uitbraak van H1N1 bleef uit, zodat twintig miljoen vaccins ongebruikt en onverkoopbaar op de plank bleven liggen.

Verwijtbaar, of een typisch geval van jammer maar helaas? Als je het mij vraagt het laatste. H1N1 leek op het moment dat Klink zijn bestelling plaatste een zeer reële dreiging. Wat doe je dan als minister? Zeg je dan: het volk moet niet zeuren? Of neem je een preventieve maatregel die aansluit bij wat de angst het volk ingeeft?

Maar het is menselijk om een schuldige te willen aanwijzen. En dan kan ik er ook wel twee bedenken. Ab Osterhaus bijvoorbeeld, die in de tijd dat H1N1 een reële bedreiging leek steeds waarschuwde dat de grote klap nog moest komen. Valt hem met die opmerking het verwijt te maken dat hij zijn onderzoeksbudget wilde veiligstellen? Of anders de media. Was hun berichtgeving over H1N1 zakelijk, of stookten zij het vuurtje van maatschappelijke onrust lekker op omdat ze wisten dat mensen ervan houden om te gruwelen over mondiale en onbeheersbare gezondheidsbedreigingen?

Over zoönosen – ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn, zoals H1N1 dus – kun je alleen maar met zekerheid zeggen dat je nooit weet wat de volgende is en hoe ernstig de gevolgen ervan voor de mens zullen zijn. Klink handelde niet verkeerd.

Delen