Oog voor de patiënt
Een interessante observatie op Twitter. Iemand ergert zich aan het feit dat de wachttijd van een oogarts binnen de kortste keren oploopt van 45 naar 80 minuten. Een logistieke wanprestatie, stelt hij, en dat ook nog eens voor de derde keer op een rij. Ik reageer met de opmerking dat we hier misschien wel te maken hebben met een oogarts die de tijd neemt voor een goed gesprek met zijn patiënt. En tot mijn verbazing krijg ik dan de repliek dat het om een laserbehandeling gaat, niet om een gesprek.
Slik.
Als ik als patiënt in de stoel van de oogarts zit en ik weet dat die binnen de kortste keren die laser op mijn oog gaat richten, dan vind ik het toch echt fijn als hij me een beetje geruststelt. Door even een praatje met me te maken dus als hij ziet dat ik zenuwachtig ben. Maar ook door mij uit te leggen wat hij precies gaat doen en wat ik daarvan ga merken. En hoe ik na de behandeling thuis voor mijzelf moet zorgen. Nu is dat laatste nog in een folder te vatten, maar dat geldt niet voor die geruststelling van de patiënt. En een korte herhaling van al eerder in het traject gegeven informatie kan ook geen kwaad, want zoals bekend vergeten patiënten driekwart van de informatie die de arts hen geeft.
Ik vraag mij dus af of deze oogarts een logistieke wanprestatie kan worden verweten. Hij is niet heel sterk in agendabeheer, dat is waar. Maar als daar tegenover staat dat hij goed is in het contact met de patiënt, zou ik het als patiënt niet erg vinden om wat langer in zijn wachtkamer te zitten.
7 reacties
Helemaal mee eens…liever wat langer wachten en gerustgesteld in zo’n harde technische omgeving. En wat de folder betreft, dat is nooit een vervanging van het gesprek…slechts een naslag.
Marcel Pater
19 september 2013 / 11:03Toch blijft het merkwaardig dat 5 minuten wachten in de apotheek al onacceptabel is, en eerst een aantal weken voor de afpraak en dan nog eens een uur in de wachtkamer kennelijk heel normaal wordt gevonden.
JD Uithof
19 september 2013 / 15:26@Uithof: Ja, je hebt een punt. Hierin kan een positioneringsprobleem een rol spelen (de apotheker wordt in tegenstelling tot de dokter niet als een zorgverlener gezien maar als een verstrekker van geneesmiddelen), maar ook een vergoedingenprobleem (de apotheker wordt in de contractering niet vergoed om zich als zorgverlener te kunnen manifesteren maar alleen als verstrekker van geneesmiddelen). Een beetje Catch 22 dus.
Frank van Wijck
19 september 2013 / 15:29Natuurlijk loop je het liefst op tijd. Maar mensen kunnen onverwachte vragen hebben en daar wil je antwoord op geven. En soms, soms vinden mensen het gewoon erg gezellig en vertellen hele verhalen over hun hond. Jij staat allang met je hand bij de deurklink…uit deze verhalen kan je soms hele nuttige dingen halen. Dingen die op psychosomatische klachten kunnen wijzen bijvoorbeeld. Ook kan er zich altijd een situatie voordoen die meer tijd vergt, iets spoedeisend. Of je moet toch nog een andere (para)medici bellen voor overleg…en ga zo maar door. Goede blog, Frank!
Lieneke Steverink
21 september 2013 / 10:13Als het ‘voor de derde keer op rij’ uitloopt in diezelfde wachtkamer, zou het een structureel probleem kunnen zijn. Vooralsnog zou dan nog het uitgangspunt kunnen zijn ‘no bad people, (but) bad procedures’. Misschien eens voorzichtig informeren?
Maar incidenteel kan een spreekuur echt uitlopen -ook bij een zeer gestructureerd werkende zorgverlener- door oorzaken zoals Lieneke vermeldt. In de participerende maatschappij gaan we hier mogelijk weer meer begrip voor opbrengen zullen we maar zeggen?
Jan Taco teGussinklo
21 september 2013 / 15:13Precies JanTaco, zo is het maar net. En Lieneke, je argumenten zijn natuurlijk heel solide.
Frank van Wijck
21 september 2013 / 16:02http://oogarts.info/OMCA_ooglasercomplicaties.nl/ooglasercomplicaties.nl/Complicaties.html
–Zou er ook niet gewoon sprake kunnen zijn van een complicatie bij tijdens de behandeling van de patiënt waardoor de wachttijd voor de volgende opliep van 45 naar 80 minuten?
–Natuurlijk is het staande praktijk om te zorgen dat je wachtkamer altijd gevuld is met patiënten in kader van optimalisatie van het bedrijf. De Oogarts werkt voor eigen rekening en risico en er is geen sprake van concurrentie tussen oogartsen/oogklinieken; er is schaarste, wachtlijsten van 6 tot 8 maanden en dan is het normaal in dit land dat je moet wachten.
Capaciteitsorgaan voorziet in handhaving van dit verdienmodel. En middels Akkoorden op Hoofdlijnen en Convenanten wordt dit nog eens extra dichtgetimmerd.
Oog voor de klant? Alleen al het bestaan van het Capaciteitsorgaan impliceert dat Orde, NVZ en Overheid de burgers in dit land graag blijvend van blauwe ogen willen voorzien: de ogen van de burgers mogen niet “geopend” worden.
De patiënt centraal? Oog voor de patiënt?
Als schadelast en als lopende portemonnee.
anh jansen
21 september 2013 / 23:36