Oogst van vijf dagen

Pas twee werkdagen is deze nieuwe week oud, en nu al is de oogst opmerkelijk: van ‘negatieve berichten uit de gezondheidszorg’, zoals te vinden in de dagelijkse e-mailnieuwsbrieven van de grote vaktijdschriften.

Daar gaan we. Ruwaard van Putten zit in ‘zwaar weer’: 5 miljoen moet het ziekenhuis bezuinigen, anders sluiten in Spijkenisse de deuren. Het Westfriesgasthuis in Hoorn heeft zijn net vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter nu al weer weggestuurd, met een afkoopsom van 115.000 euro. Verder is ‘de PvdA bezorgd over voortbestaan ziekenhuis Emmen’. Kost de ‘bestuurscrisis’ rond een ex-topman het Waterlandziekenhuis in Purmerend ‘7 ton’. En betaalden De Gelre ziekenhuizen vorig jaar een voormalig bestuurder ‘een vertrekpremie van bijna 4 ton’.

Dit is lang niet alles. Het Maasziekenhuis in Boxmeer neemt eindelijk, na veel gedoe, afscheid van twee chirurgen, vanwege ‘onaangepast gedrag’ en ‘inadequaat communiceren’. Mantelzorgers, blijkt intussen uit een nieuw onderzoek door onder meer het Nivel, vinden dat ‘de huisarts niet snel genoeg doorverwijst bij dementie’. Het OM ‘zet hoog in’ tegen de Twentse neuroloog die tientallen patiënten ernstige schade zou hebben toegebracht, en beraadt zich bovendien ‘op stappen in de VUmc-affaire’.

Intussen heeft in datzelfde VUmc ‘de directeur communicatie haar functie ter beschikking gesteld’. Komt thuiszorgorganisatie CDzorg in Den Haag wegens ‘structurele tekortkomingen’ onder verscherpt toezicht van de IGZ. Waren de gegevens van zo’n 8300 patiënten van GGZ Noord-Holland-Noord ‘gedurende enige tijd toegankelijk’ door een onvoldoende beveiligde server. En raakt bij het declaratieconflict tussen EuroPsyche en CZ nu ook Ggz-aanbieder Mentaal Beter betrokken.

Dit allemaal dus in twee dagen. Kijken we ook even naar wat berichtkoppen uit de laatste drie werkdagen van afgelopen week, dan vinden we nog onder meer: ‘NZa ziet gerommel met declaraties in de thuiszorg’, ‘Zorg laat geld liggen bij vastgoedonderhoud’, ‘Ontslagen managers kosten JBZ vierenhalf ton’, ‘Falende communicatie dupeert chronische patiënt’, ‘Bestuurscrisis kost Catharina tonnen’, ‘Weer resistente bacterie in Maasstad’, ‘Apotheken controleren nauwelijks op medicijngebruik’, ‘Artsen vinden dat er te lang wordt doorbehandeld’, ‘Uitwisseling patiëntgegevens kan beter’, ‘Weer dure interim-bestuurder bij MCA’, ‘Cel geëist tegen ontuchtige ggz-verpleger’, en ‘Artsen opereren te snel’.

Wat moeten we hier nou allemaal van denken? Daarover wil ik graag proberen iets zinnigs en genuanceerds te zeggen, en ik was ook van plan om dit nú meteen te doen. Maar deze blog heeft een maximale ruimte, die intussen al helemaal op is aan alléén al de simpele opsomming van al dit nieuws, die ik u om te beginnen op zich al niet wilde onthouden. Wordt daarom vervolgd, over twee weken – maar ú mag intussen ook nu alvast reageren…

Delen