Oordeel

PvdA-leider Diederik Samsom heeft geen vrienden gemaakt met zijn opmerking dat het omvallen van TSN Thuiszorg “niet zo erg” is. De reacties op Twitter liegen er niet om: “Ongelofelijk dat een partij als de PvdA zulke dingen kan roepen”, “walgelijk”, “vreselijk bruut” en zelfs “Samsom gaat over lijken”. Het lastige van social media is dat dit iedereen die het wil de gelegenheid biedt om tegelijkertijd rechter en beul te zijn. Samsom is schuldig bevonden en veroordeeld.

Anja Midden, medewerker van TSN en naar eigen zeggen ‘een zeer goed thuiszorger’, gaat niet zo ver, maar reageert wel buitengewoon emotioneel. Zij neemt Samsom vooral zijn uitspraak over “karige zorg leveren” kwalijk en plaatst hier tegenover dat TSN wel degelijk met gekwalificeerd en zeer bekwaam personeel werkt. Hiermee wijst ze er terecht op dat in de betrokkenheid van de medewerkers inderdaad niet het probleem school van TSN.

Samsom is schuldig bevonden en veroordeeld

Vreemd genoeg kom ik geen reacties tegen op de opmerking van Samsom dat hij het een goede zaak vindt dat het werk van TSN op veel plaatsen wordt overgenomen door Buurtzorg. “Buurtzorg doet ook meer dan alleen schoonmaken”, zei hij, “ze leveren echt zorg.” Het is de vraag of het aan een politicus is om zo’n duidelijke voorkeur voor één zorgaanbieder uit te spreken. En de stelligheid van zijn uitspraak dat TSN karige zorg zou leveren maakt mij benieuwd naar het onderzoek dat dit aantoont.

Jos de Blok van Buurtzorg hield zich de afgelopen dagen wijselijk op de vlakte over de zaak. Het profiel dat NRC over hem publiceerde wordt in reacties door de een heel mooi genoemd en door de ander kritiekloos. Indachtig de volkswijsheid dat hoge bomen veel wind vangen, is het slechts wachten op het moment dat ook zijn concept de eerste kritische tegengeluiden moet incasseren.

Delen