Op afstand

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

We weten het al jaren: telerevalidatie werkt. Niet vreemd dus dat dat Máxima Medisch Centrum in Eindhoven nu een telerevalidatieprogramma heeft opgezet voor patiënten met hartfalen en COPD. Cardioloog en sportarts Hareld Kemps verwoordt heel mooi welk probleem hiermee wordt opgelost, door te wijzen op de beperkingen van reguliere revalidatieprogramma’s: patiënten zijn er onvoldoende gemotiveerd voor, ze vinden de reisafstand naar het ziekenhuis te groot of ze hebben gewoon geen tijd om een paar maanden lang in groepsverband oefeningen te volgen in het ziekenhuis.

Onderzoek toont aan dat telerevalidatie een goed – en vaak zelfs beter – alternatief is. Bovendien zijn de kosten voor werkverzuim lager dan bij patiënten die de revalidatie in het ziekenhuis volgen. Er is een casemanager die de vitale waarden van de patiënt in de gaten houdt. En wijzen die data op problemen, dan wordt de patiënt direct besproken in multidisciplinair overleg.

Onderzoek toont aan dat telerevalidatie een goed – en vaak zelfs beter –  alternatief is dan reguliere revalidatie

Tel uit je winst: dagelijks toezicht op de vitale waarden van de patiënt, minder ziekenhuisbezoek en minder werkverzuim, minder controles door de specialist, en indien nodig heel snel patiëntbeoordeling in multidisciplinair overleg als basis voor bijsturing van het behandelbeleid. Bovendien financiële winst binnen de zorgketen en financiële winst in maatschappelijk perspectief.

Bedenk hierbij dat hartfalen en COPD natuurlijk niet de enige ziektebeelden zijn waarop de mogelijkheden van zorg op afstand toepasbaar zijn. Vanuit dat perspectief bezien is het eigenlijk bijna jammer dat de aanpak van Máxima Medisch Centrum nog nieuws is. Ziekenhuizen die de mogelijkheden van zorg op afstand níet omarmen als de meerwaarde voor de patiënt en de maatschappij ervan zo groot is, hebben in de contractonderhandelingen met de zorgverzekeraars heel veel uit te leggen.

Één Reactie Reageer zelf

 1. Freddy Reyskens
  Geplaatst op 8 januari 2019 om 10:25 | Permalink

  Geachte Heer van Wijck,
  Ik las met aandacht uw blog over telerevalidatie en ik ben er zeker van dat het door ons ontwikkelde WiPaM platform u zeker zal interesseren.
  WiPaM wordt wereldwijd al in heel wat projecten gebruikt en wij implementeren continu nieuwe applicaties en mogelijkheden.
  De sterkte van het WiPaM platform is dat wij niet focussen op een enkele pathologie, maar dat we ze allemaal dekken.
  Momenteel hebben we screeningsprojecten lopen over de plotse dood bij de sportman, COPD, IBD, HRV, hypertensie en diabetes, maar ook homecare projecten voor de opvolging van longgetransplanteerden, astmapatiënten, diabetici en COPD- en hypertensie patiënten.
  Er draait ook een project voor de monitoring van CVA patiënten in de ambulance, dat uitgebreid werd naar cardiologische spoedgevallen.
  Wij integreerden homecare revalidatie en zijn bezig met de ontwikkeling van trainingsbegeleiding van amateur-sporters via VO2, laktaatbepalingen en hartslag.
  Wij ontwikkelden de android applicatie WiPaM SpiroSAT en de android-versie van de JS SportsECG app, een iOS applicatie die door Professor Dr. Hein Heidbuchel ontwikkeld werd.
  De mogelijkheden van het WiPaM platform zijn enorm en de financiële besparingen in de gezondheidszorg liggen zeer hoog.
  WiPaM kan op verschillende manieren gebruikt worden: voor homecare, voor het uitwisselen van diagnostische tests, om een volledig netwerk rond een patiënt te ontwikkelen en in klinische studies.
  WiPaM is ook een betaalbaar en zeer flexibel platform, wij kunnen er heel gemakkelijk ‘op-maat-gemaakte’ vragenlijsten en andere toestellen of toepassingen aan toevoegen.
  Bovendien kan WiPaM aan elektronische medische dossiers gekoppeld worden.
  De nieuwste toevoeging aan WiPaM is de mogelijkheid om ouderen thuis te monitoren via gevoelige sensoren en een call centrum.
  U kan onze website http://www.ixsys.eu/nl/ bezoeken om kennis te maken met de verschillende mogelijkheden en we zijn gaarne bereid u een realtime demo te geven.
  Aarzel niet mij te contacteren moest u nog verdere vragen hebben.
  Met vriendelijke groet,
  Freddy Reyskens