Op de centen zitten

“Een broedende kip moet je niet storen”, vindt Ernst Hoette, de bestuurder van het Amphia Ziekenhuis in Breda die belast is met de beoogde nieuwbouw van dit ziekenhuis. De vraag is echter wat er voor ei kan komen uit een kip die al meer dan een jaar aan het broeden is. Het probleem is dat het bankenconsortium dat de lening voor de nieuwbouw beschikbaar moet stellen maar niet over de brug wil komen. De geplande opleverdatum voor de nieuwbouw, eind 2018, begint hierdoor steeds meer uit het zicht te raken.

Een klein jaar geleden zag de wereld er nog heel anders uit. Hoette vertelde toen in licht ronkende taal over zijn enthousiasme voor de bouwplannen. Het ambitieniveau was hoog. Breda zou hiermee een toekomstbestendige zorgvoorziening krijgen “met een verzorgingsgebied tot ver buiten de gemeente en de regio.”

Misschien zit in dit laatste nu juist het probleem, want het bankenconsortium dat hiervoor het geld moet fourneren, heeft natuurlijk ook gekeken naar wat er verder in die regio aan zorgaanbod is. Aan ziekenhuisvoorzieningen is dit (binnen een afstand van pakweg een ruim half uur rijden) het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, de buitenpolikliniek van ditzelfde ziekenhuis in Oudenbosch, het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk en Tilburg, het St Elisabeth Ziekenhuis ook in Tilburg, het Drechtsteden Ziekenhuis in Dordrecht, het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom en de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis in Steenbergen. En dan zijn er natuurlijk ook nog wel wat ZBC’s in de regio. En niet te vergeten is er het kabinetsbeleid om zo veel mogelijk zorg buiten de ziekenhuismuren en in de eerste lijn te houden. Ik begrijp de terughoudendheid van dat bankenconsortium dus wel.

Delen