Op de schreden teruggekeerd

Het bestuur van Vivium Zorggroep laat in een persbericht weten ‘een constructief gesprek’ te hebben gevoerd met drie wethouders van de gemeenten Gooi- en Vechtstreek. De uitkomst van dit gesprek is dat Vivium de komende jaren wil doorgaan met het bieden van huishoudelijke hulp en dat de organisatie dus de intentie heeft zich aan het contract van de gemeenten te houden.

Een mooie, neutrale toonzetting, maar de werkelijkheid is anders. Die luidt dat de gemeenten Vivium hadden gedwongen haar medewerkers in een hogere salarisschaal te plaatsen, maar dat de zorgaanbieder naar de rechter was gestapt omdat die hiermee niet akkoord ging. De rechter stelde Vivium in het ongelijk, waarna het bekendmaakte per 1 april 2014 te willen stoppen met het bieden van huishoudelijke hulp. Maar nu komt het dus toch weer op dit besluit terug en zegt het de hulp wel te blijven bieden. De achthonderd thuishulpen worden niet ontslagen, maar worden alsnog ingedeeld in de hogere salarisschaal die de gemeenten hadden geëist. En niet voor niets, want de gemeenten hadden Vivium met een forse schadeclaim wegens contractbreuk gedreigd als dit niet was gebeurd.

CDA-raadslid in Huizen Kees de Kok is kritisch in zijn blog en stelt dat het tijd is voor een ernstig gesprek tussen de bestuurders van Vivium en de raad van toezicht. Ik kan hem geen ongelijk geven, want hier is erg onzorgvuldig omgegaan met de belangen van achthonderd medewerkers en de drieduizend cliënten die van hen afhankelijk zijn. Zoals het verhaal nu naar buiten komt, is de indruk die achterblijft niet dat Vivium op zijn schreden is teruggekeerd in het belang van deze mensen, maar omdat het de organisatie geld zou kosten om dit niet te doen.

Delen