Op de wip
Na jarenlange onduidelijkheid over de vraag of de Werkgroep Infectiepreventie wel of niet kon voortbestaan, lijkt het doek nu toch echt te vallen. Het bestuur van de WIP is recent ontboden op het ministerie van VWS en kreeg daar te horen dat het ministerie er niet in geslaagd is de veldpartijen “bereid te krijgen financieel bij te dragen aan een toekomstbestendige bekostiging van de WIP en dat men geen andere mogelijkheden ziet of wil benutten om dit doel te bereiken.” Dit betekent dat de activiteiten worden afgebouwd en dat de WIP wordt opgeheven, lezen we op de site.
Kinderarts Carsten Lincke noemt de ontwikkeling op Twitter “Pennywise, poundfoolish”, omdat we dankzij de WIP in Nederland weinig antibioticaresistentie problemen hebben. Specialist ouderengeneeskunde Anneke van Strien noemt het “een heel dure en gevaarlijke maatregel”, die de infectiebestrijding in Nederland 25 jaar achteruit stelt. MDL-arts Martijn ter Borg vraagt zich af of infectiepreventie niet gewoon een overheidstaak is. Geen gekke vraag, mede gelet op het feit dat afgelopen september in opdracht van VWS het project Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen is gestart.
Is infectiepreventie niet gewoon een overheidstaak?
De auteurs van een stuk in Medisch Contact van begin dit jaar over de problemen met de financiering van de WIP stelden dat iedereen het belang van de WIP erkent, maar dat het desondanks niet lukt om tot een oplossing te komen voor het vraagstuk van de structurele financiering ervan. “Het is een klassiek voorbeeld van een gezamenlijk probleem zonder duidelijke probleemeigenaar”, schreven ze. “Derhalve voelt niemand zich verantwoordelijk om het op te lossen.” Helaas lijkt dit een terechte constatering te zijn. Hygiëne en infectiepreventie gaan iedereen aan. Maar ‘iedereen’ is geen vastomlijnde groep die je kunt aanspreken op zijn verantwoordelijkheid.
3 reacties
“Is infectiepreventie niet gewoon een overheidstaak” is de stelling.
Infectiepreventie (het woord zegt het al) vraagt om een toekomstgerichte en soms om actute actie. De overheid loopt vaak een beetje achter de feiten aan en is daardoor minder geschikt voor deze taak.
Beter is, lijkt mij, om een kennisdriehoek Zorg, Bedrijfsleven en Overheid in te stellen die in het verlengde van de WIP kan acteren. De financiering zal naar alle waarschijnlijkheid wat eenvoudiger worden. Ik hoor u al denken: bedrijfsleven in de WIP? Ja, dat kan best gezien de vele maatschappen en BV’s die nu ook al in de Zorg werkzaam zijn.
Dimmen Breen
20 december 2016 / 21:59Ik vind betrokkenheid van het bedrijfsleven geen vreemde gedachte hoor. Zijn al gesprekken gaande?
Frank van Wijck
20 december 2016 / 22:35Nee, en dat zal ook nog wel even duren. Zeker in het licht van het artikel van de Gezondheidsraad wat woensdag naar buiten is gebracht.
Quote:
Alleen als de zeer besmettelijke MRSA-bacterie in huis is kan extra ontsmetten raadzaam zijn, zegt de Gezondheidsraad. Beleid van de overheid moet gericht zijn op zorgvuldiger gebruik van desinfecterende middelen.
Unquote
De gezondheidsraad heeft blijkbaar nog niet van echte preventie gehoord……….
Dimmen Breen
21 december 2016 / 09:01