Op een kier

“Als co-assistent ben ik opgevoed met het idee dat de farmaceut alleen samenwerkt met dokters die bereid zijn hun integriteit te verkopen”, schrijft co-assistent Richard Supheert op de website van Medisch Contact. Een zinnetje waarachter werelden schuilgaan. Bedoelt hij te zeggen dat dit onder artsen slechts het beeld is van de farmaceutische industrie? Of bedoelt hij te zeggen dat veel artsen die de samenwerking met een farmaceutisch bedrijf zijn aangegaan er daadwerkelijk achter gekomen zijn dat ze onderweg ergens hun ziel zijn kwijtgeraakt aan de duivel?

Beide beelden zijn onwenselijk. Het eerste omdat het suggereert dat de hele farmaceutische sector niet deugt. Het tweede omdat de farmaceutische industrie en de medische wetenschap elkaar keihard nodig hebben. Terecht stelt Supheert dan ook dat artsen en farmaceuten elkaar op een eerlijke manier zouden moeten kunnen vinden om samen te werken aan goede en vooruitstrevende zorg. Co-assistenten al met de paplepel ingeven dat de farmaceutische industrie niet deugt, helpt niet om dit doel te bewerkstelligen en werpt een barrière op voor – onmisbaar – wetenschappelijk onderzoek.

De blik in de spiegel van de farmaceutische industrie mag echt nog kritischer

Natuurlijk past hierbij de kanttekening dat de farmaceutische industrie het zichzelf niet gemakkelijk heeft gemaakt. We zien farmaceutische bedrijven die een prijsbeleid voeren dat volstrekt niet door de beugel kan. En we zien de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen die heel veel tijd nodig heeft gehad om hierop te reageren met een gedragscode, die vrijwillig is en dus geen garantie biedt  voor fundamentele verandering, eens temeer omdat de cowboys die de markt verpesten vaak geen lid zijn van deze vereniging. De blik in de spiegel van de farmaceutische industrie mag echt nog kritischer. Maar de medische wetenschap moet wel de deur open houden. Misschien op dit moment even op een kier, gelet op wat er allemaal speelt, maar toch.

Delen