Op het oog

Het is tekenend voor de sfeer in zorgland hoe op social media gereageerd wordt op het bericht dat patiënten van CZ met staar dit jaar niet meer behandeld worden door Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. ‘Groot geld op de bank en patiënten in de steek gelaten’, lezen we, en ‘Lang leve de marktwerking’. Hoe je van een mug een olifant maakt.

Het verhaal is simpel genoeg: de ziekenhuizen kunnen deze patiënten niet meer behandelen omdat ze het budgetplafond hebben bereikt dat ze met CZ voor deze ingreep hebben afgesproken. De ziekenhuizen zelf maken weinig poeha over de ontstane situatie. Woordvoerder Sanne van Hoolwerff laat weten geen grote groep teleurgestelde patiënten te verwachten. Haar verwachting is dat dit er tot het einde van het jaar nog een stuk of tien zullen zijn. “De wachtlijst voor oogheelkundige verrichtingen is bovendien sowieso zeven weken”, voegt ze hier heel nuchter aan toe. Dit jaar telt nog tien weken. Tamelijk goed ingeschat dat budget voor staarbehandelingen voor 2015, concludeer ik dan.

CZ laat bovendien bij monde van woordvoerder Marie-José van Gardingen weten dat de behandeling vrij duur is in de betreffende ziekenhuizen en dat in een ZBC in Zaandam kwalitatief goede staarbehandelingen worden geboden voor een lagere prijs. Het zou me niet verbazen als daar ook nog eens de wachttijd korter is, want dit is vaker een claim to fame van ZBC’s. Weinig aan de hand dus.

 

Delen