Open grenzen voor bellen

Ik heb een telefoon met twee simkaarten, omdat ik op twee plaatsen in de Europese Unie woon. Bij de grens hoef ik allang mijn paspoort niet meer te laten zien, maar mijn telefoon schakel ik steevast over op een ander netwerk – begeleid door een regen van sms’jes die mij waarschuwen voor de woekertarieven die providers rekenen voor roaming. Een van de laatste binnengrenzen van Europa wordt vanaf 15 juni geslecht. De bundels voor bellen en data zijn voortaan in de hele Europese Unie geldig.

Weet u nog? Tien jaar geleden betaalden we in de vakantie meer dan 50 cent per minuut voor een gesprekje naar huis. Nog in 2009 was de prijs voor dataroaming gemiddeld 4 euro per megabyte. Het was de tijd dat mensen thuiskwamen met een rekening van honderden euro’s. Die tarieven zijn onder druk van Europa al gedecimeerd. Sinds een jaar is het maximum voor roaming 6 cent per minuut en per megabyte.

Europa maakt het mij steeds makkelijker om in twee landen te wonen

Sommige providers gaan nog verder en bieden al een tijdje Europese bundels aan, vooruitlopend op het openen van de grenzen. Europese telecombedrijven gaan onderling nu ook realistischer tarieven rekenen. In februari spraken ze af om de kosten van de groothandelsprijzen voor internationale gesprekken met maar liefst 90 procent te verlagen. Kennelijk zat er nog steeds wat ruimte in de tarieven. Het zal nog moeten blijken of de providers het verlies van hun melkkoe gaan compenseren met een verhoging van hun abonnementsprijzen.

Europa maakt het mij steeds makkelijker om in twee landen te wonen. Mijn telefoon met twee simkaarten – en dus twee telefoonnummers – houd ik nog even. Het zal nog een tijdje duren voordat iedereen onbezorgd internationaal met mij belt. In sommige bedrijven lopen internationale gesprekken nog steeds via de telefonist, maar er groeit een nieuwe generatie op, die het woord roaming niet meer kent.

 

Delen