Opsteker

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Medisch Centrum Leeuwarden geeft een belangrijk signaal af door het roken volledig uit te bannen. Niet alleen binnen het ziekenhuis maar ook in de directe omgeving ervan, en niet alleen voor medewerkers maar ook voor patiënten.

Dat dit laatste tot discussie zou leiden lag voor de hand. Rokers zijn immers op het moment dat ze in het ziekenhuis worden opgenomen afhankelijk van zorg én van het roken. Ze zijn verslaafd, en worden gedwongen om van hun verslaving af te kicken, in ieder geval tijdelijk. Maar het is natuurlijk juist dit gegeven dat de beslissing van MCL zo sterk maakt. Het ziekenhuis geeft patiënten een harde boodschap omdat het weet dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Een betere wake-up call is nauwelijks denkbaar.

Het ziekenhuis geeft patiënten een harde boodschap omdat het weet dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken

We mogen aannemen dat de beslissing ook tot discussie zal leiden met patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, en dat MCL hen in die discussie uitgebreid zal voorlichten over het feit dat roken de genezing na een medische ingreep negatief beïnvloedt en ziekten veroorzaakt. Het bericht dat kanker na mannen nu ook bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak is, biedt sterke ondersteuning voor dit laatste. “Gevolg van toename van roken onder vrouwen jaren geleden”, tweette Noor Rikkers (kinderarts-pulmonoloog en voorzitter NoSmoKind van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde). Een trieste waarheid.

Op dit moment kunnen patiënten die het roken écht niet kunnen laten nog uitwijken naar een ander ziekenhuis. Het is dan ook te hopen dat snel meer ziekenhuizen het voorbeeld van MCL zullen volgen. Een stimulerende rol van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het Ministerie van VWS hierin zou een mooie opsteker voor MCL zijn.

2 Reacties Reageer zelf

 1. Armand Girbes Armand Girbes
  Geplaatst op 4 januari 2018 om 10:43 | Permalink

  Als fervent niet-roker en fervent anti-roker zou ik hier als arts-medisch specialist toch wel genuanceerder tegenaan willen kijken. Een arts hoort namelijk altijd aan het belang van de patiënt te denken en grote bescheidenheid in het opleggen van zijn/haar eigen morele waarden aan de patiënt is gepast. Dat laatste geldt ook voor ziekenhuisbestuurders overigens. Ook zou ik graag als arts de wetenschappelijke literatuur betrekken bij beslissingen. Roken is een verslavingsziekte en natuurlijk moeten we patiënten helpen om van hun verslaving af te komen. Maar is het moment dat zij op hun zwakst zijn, namelijk tijdens (ernstige) ziekte het beste moment? Hoe groot is het voordeel voor de patiënt om tijdens de ziekenhuisopname opeens te moeten stoppen met roken? En dan nog dit: er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat KORT (=4-6 weken) voor een operatie staken van roken het aantal pulmonale complicaties doet toenemen. Lang van te voren staken van roken geeft wel minder pulmonale complicaties.
  Zo gezien vind ik de beslissing betreffende de patiënten niet een beslissing die in het belang van alle patiënten is. En dit nog los van het feit dat ik een patiënt die in de laatste fase van zijn/haar leven zit in principe alles zoveel mogelijk zou willen faciliteren waar hij/zij zich prettig bij voelt. Het opdringen van het stoppen van roken past daar niet bij vind ik, hoezeer ik persoonlijk ook “tegen roken ben”. Het besluit van het MCL heeft daarom een hoog moreel en belerend karakter. Ik zou er voor pleiten dat ze gepaste bescheidenheid in acht nemen bij het opleggen van hun morele waarden en primair aan de patiënt en zijn/haar behoeftes denken.
  Dat personeel niet mag roken is een andere discussie waarin ik mij nu niet wil mengen.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 4 januari 2018 om 14:28 | Permalink

  Vanuit je standpunt als arts een begrijpelijke stellingname. Het is ook jammer dat MCL dit alleen doet en dat een rookverbod geen staand beleid is in de hele gezondheidszorg. Een beleid bovendien dat door die hele gezondheidszorg én door de overheid wordt uitgedragen.
  Tegelijkertijd vind ik je stelling dat het ziekenhuis er beter aan doet uit te gaan van de behoeften van de patiënt wel wat tekort doen aan de feiten. De patiënt heeft ook de behoefte om gezond te zijn en bij ziekte weer gezond te worden. Roken staat beide in de weg.