Oud beest, nieuw beest

Een mooie tweet van huisarts Jochen Cals: “De coronacrisis heeft ook voordelen: de paarse krokodillen zijn uitgestorven. “Komt in orde”, ‘Is al geregeld’, ‘Zullen we dat zo oplossen’. Het is een genot om te merken en (met iedereen) mee te werken.” Een soortgelijk bericht deelde huisarts Niels Rossen: “Ziekenhuizen compleet geherorganiseerd. Specialisten worden ANIOS. Verpleeghuizen in hotels. Richtlijnen in een week multidisciplinair klaar. Webinars te over. IC en farmacie landelijk gecoördineerd. Schoonmakers 24/7 erbij. Defensie. Huisartsen samen.”

Hier zien we de positieve kant van corona: regels, schotten en stellingen zijn ineens even helemaal niet meer belangrijk. Een enorm compliment aan iedereen die in en voor de zorg werkt. Als deze crisis voorbij is, gaan we zien of dit een blijvend effect heeft of dat iedereen zich weer terugtrekt tot binnen de grenzen van zijn eigen functieomschrijving.

De paarse krokodil lijkt dood, maar een nieuw beest ligt op de loer

Tegelijkertijd is er alle reden om ons zorgen te maken over al die zorgprofessionals die nu alles op alles zetten. Niet alleen omdat zij in de frontlinie risico lopen zelf besmet te raken met het coronavirus, maar ook vanwege hun emotionele belasting. Ze zien zwaar zieke en stervende mensen die geïsoleerd zijn van hun naasten. En ze ervaren thuis de sociale belasting van kinderen die niet naar school kunnen, ontspanningsroutes die zijn afgesloten en nieuws op radio, tv en social media dat maar over één ding gaat. Rossen tweette hierover: “Dat gaat een tweede ramp met psychologische en stressstoornissen geven. Kunnen we nog niet mee bezig zijn, maar wordt belangrijk.”

Collega-huisarts Rob Schonk reageerde dat het juist zaak is hiermee wel al nu bezig te zijn: “Dat gaat echt voorlopig niet weg. We kunnen niet pas achteraf debriefen en EMDR inzetten.” Hij heeft gelijk. De paarse krokodil lijkt dood, maar een nieuw beest ligt op de loer.

Delen