Overstappen

We hebben in Nederland nog maar vier grote zorgverzekeraars. En toch kan ik op www.kiesbeter.nl kiezen uit maar liefst 51 polissen nadat ik een paar persoonlijke gegevens heb ingevuld en pakketkeuzes heb gemaakt op het gebied van fysiotherapie, tandartszorg, eerstelijns psychologie, orthodontie en brillen en lenzen. Die polissen hebben prijzen die variëren tussen € 106,55 en € 165,89. Dat tikt aan in een gezin.

Lastiger wordt het als ik een aanvullende polis moet kiezen: ik heb de keuze uit maar liefst 78 modules. Daarbij raak ik vooral verloren in het woud van de beschikbare alternatieve therapieën, maar ik besluit uiteindelijk om die gewoon allemaal te negeren. Ik geloof er toch niet in tenslotte. Als ik mijn keuze heb gemaakt, leidt dat mij naar 54 polissen, met een prijs die varieert tussen € 92,50 en € 118,25. Ook de moeite waard.

Kies ik vervolgens voor een restitutiepolis met het verplichte eigen risico, dan blijven 21 polissen over. Als ik er twee wil vergelijken, krijg ik een overzichtelijk aanbod op de meeste punten van aanvullende zorg, maar vliegen opnieuw de alternatieve geneeswijzen me om de oren. Ik negeer die wederom. Wel zorg ik ervoor polissen te vergelijken waarbij mijn gezinsleden en ik klakkeloos worden geaccepteerd. Als ZZP’er met een RSI-verleden en ogen die te slecht zijn om een rijbewijs te mogen halen, kan ik mij geen lastige vragen over mijn medische verleden veroorloven. En ik heb ook nog eens een kind dat een zware operatie heeft ondergaan. Na een half uurtje ben ik eruit. Mijn huidige zorgverzekeraar is duidelijk te duur en overstappen levert mij honderden euro’s per jaar op.

Meer dan 10 procent stapt eind dit jaar over, las ik recent. Ik hoop het, het houdt de dynamiek erin.

 

Delen