Placebo

StadsApotheken Nederland laat er geen gras over groeien. Hoewel het eigenlijk pas begin juni een internetapotheek in de markt wilde gaan zetten, heeft het de startdatum nu vervroegd naar begin mei. De reden: op 16 april ging Thuisapotheek failliet. En dan is het logisch dat een andere dienstverlener geen al te lang gat wil laten vallen in wat zij als een toekomstgerichte markt beschouwt, en liever de klant zo snel mogelijk een alternatief biedt.

Toch vraag ik mij af hoe interessant dit alternatief is. Klanten hechten eraan om naar de apotheek te komen en zijn zelfs vaak erg trouw aan ‘hun’ apotheek. Bestellen via internet is als aanvullende dienstverlening geen onbekend gegeven in de openbare farmacie, maar de meerwaarde hiervan wordt door veel mensen niet als bijzonder groot ervaren. De bestaande apotheekaanbieders leveren ook thuis af als de klant dat wenst. En een groeiend aantal apotheken maakt gebruik van een kluis waaruit de klant 24 uur per dag zeven dagen per week zijn pillen kan halen zonder zich te hoeven beperken tot de openingstijden van de apotheek.

Directeur Henny Atta van StadsApotheken Nederland heeft natuurlijk gelijk met de opmerking dat er in de markt behoefte is aan “het gemak van online bestellen van medicijnen in combinatie met de persoonlijke aandacht en gedegen kennis van de echte apotheker”, maar in die behoefte wordt ook zonder deze aanbieder al voorzien. Een herkenbare positionering voor een grotere klantengroep dan de pakweg 30.000 klanten die Thuisapotheek had, lijkt me dan ook nog een hele klus. Zeker als de bestaande aanbieders zich een beetje meer gaan profileren met ditzelfde aanbod om hun markt te beschermen tegen weer een nieuwkomer.

 

Volgende week even geen blog. U leest mijn eerstvolgende bijdrage op deze pagina op maandagochtend 7 mei.

Delen