Paniek zaaien

De kwaliteit van onze zorg holt achteruit. De stijging van de zorgpremie gaat een aanslag op ons netto besteedbaar inkomen vormen. En steeds meer mensen wachten dan ook niet af, maar wijken uit naar het buitenland als ze medische zorg nodig hebben.

Denkt u bij het lezen van deze drie zinnen: die Van Wijck is gek geworden? Ik hoop het wel. Het paniek zaaien beleeft weer hoogtijdagen, zoals ieder jaar rond Prinsjesdag, maar de realiteitszin is ver te zoeken. De opmerking dat de kwaliteit van onze zorg achteruit holt, komt van de zeshonderd geënquêteerden die meededen aan de Nationale Zorgbarometer van zorgverzekeraar VGZ. Zit ik er ver naast als ik stel dat zij meer afgaan op de lobbygerichte stemmingmakerij die zorgaanbieders en patiëntenorganisaties rond Derde Dinsdag maken? En dat ze met zijn zeshonderden de laatste tijd helemaal geen medische zorg hebben ontvangen? Laat staan dat die van mindere kwaliteit zou zijn dan een jaar geleden, of dat ze in staat zouden zijn een gefundeerde vergelijking te maken? Ik denk het niet. Verder schat ik in dat er van die zeshonderd hooguit twee naar het buitenland gaan: één omdat die complete makeover in Turkije scherp geprijsd is in combinatie met twee weken zon en één omdat hij pal aan de grens woont en in Duitsland werkt.

Kiezen op basis van kwaliteit is nog steeds een luxe die veel te weinig mensen zich veroorloven. ‘De dokter zal het toch wel het beste weten.’ Het is prima als de meerderheid dat blijft denken, maar zeur dan ook niet over de prijs. En al helemaal niet over de kwaliteit.

Delen