Pappen en nathouden

‘De vraag rijst waarom zorgaanbieders niet gewoon meer mensen in dienst nemen’, lezen we in het nieuwsbericht waarin financials in de zorg hun ongerustheid uiten over de vraag of de 675 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor personeelskosten in de zorg wel genoeg is.

Een deel van het antwoord is: zoveel mensen zijn er niet. Het andere deel is: een aantal van de mensen die er wél zijn, kiest liever voor werk als zzp’er dan in loondienst. Het verdient goed en het geeft veel meer bewegingsruimte om het werk en de werktijden naar eigen inzicht in te vullen.

Gelet op de verwachting die de financials uiten – dat het ziekteverzuim in de zorg in 2022 onverminderd hoog zal blijven – hebben de zzp’ers die bereid en fit genoeg zijn om zich te laten inhuren voor de zorg voorlopig de kost voor het kauwen.

“Maar die urgentie is er in veel andere sectoren net zo.”

Het is de vraag in hoeverre de oproep aan de overheid van de intensivisten Aernout Lahaije en Sander de Lange om meer te investeren in zorgpersoneel hieraan iets gaat veranderen.

Op zich valt weinig af te dingen op het initiatief om de focus te leggen op ‘opleiden, behouden en koesteren van zorgpersoneel’, de urgentie om het personeelstekort in de zorg aan te pakken is duidelijk. Maar die urgentie is er in veel andere sectoren net zo.

“Het is van belang dat partijen elkaar blijven vinden om het personeelsvraagstuk te adresseren”, zegt Pim Diepstraten van Finance Ideas. Zeker. Maar het blijft pappen en nathouden als ze daarbij geen antwoord kunnen formuleren op de vraag waarom personeel beter voor de zorg kan kiezen dan voor een andere sector, en beter in loondienst dan als zzp’er.

Delen