Pas op de plaats

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De V&VN heeft wel de tijd genomen om te onderkennen dat er vanuit haar achterban onvoldoende draagvlak is voor de overgangsregeling voor verpleegkundigen voor de Wet BIG II. Dit terwijl het protest hiertegen al heel snel op gang kwam en in no time een forse stem kreeg. Gelukkig is minister Bruno Bruins zo verstandig geweest om direct op de pas op de plaats van V&VN te reageren, door te stellen dat hij het wetsvoorstel pas aan de Tweede Kamer wil aanbieden als er voldoende draagvlak voor is.

Het woord draagvlak valt ook in de brief van Sonja Kersten, directeur van V&VN. Het feit dat op social media ook op die brief met cynisme wordt gereageerd, maakt duidelijk dat dit er vooralsnog bepaald niet is. De een noemt de brief ‘een trieste vertoning’, de ander spreekt van ‘damage control’. De vakbonden, die in eerste instantie positief waren over de overgangsregeling, zeggen geschrokken te zijn van de kritiek van hun achterban.

De gang van zaken werpt de vraag op in hoeverre de verpleegkundigen zich vertegenwoordigd voelen door de V&VN en door de bonden. Er zal heel wat moeten gebeuren om het vertrouwen te herstellen. Bij het getal van 50.000 handtekeningen die het actiecomité ‘Wet BIG II in de overgang’ zegt te hebben opgehaald, zijn kanttekeningen te plaatsen – woordvoerder Niels Jacobs is hier zelf ook eerlijk over – maar dat het aantal verpleegkundigen dat zich tégen het wetsvoorstel uitspreekt heel groot is, is overduidelijk. En het laatste wat de zorg kan gebruiken, zijn verpleegkundigen die en masse stellen geen vertrouwen meer te hebben in de toekomst van hun vak.

3 Reacties Reageer zelf

 1. Niels Jacobs
  Geplaatst op 30 juli 2019 om 13:03 | Permalink

  Beste lezers en schrijver.

  De inhoud van het artikel sluit aan bij waar het comité big2 in de overgang voor strijd. Ik wil het citaat waarin ik genoemd word bij stellen dit citaat komt uit de eerste 2 weken van ons comité. Op dit moment hebben we 14000 leden op onze eigen Facebook en is er gekeken naar de andere aansluitende groepen. Hierdoor komen we op een 90.000 ondersteuners. Hier kunnen dubbelingen in zitten maar dat het een overweldigende grote groep is spreekt voor zich!

  Wij gaan er dan ook zeer zorgvuldig mee om.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 30 juli 2019 om 13:09 | Permalink

  Dat getal van 90.000 ondersteuners is een forse groei ten opzichte van de 50.000 die in de publicatie van Nursing van 16 juli werd genoemd Niels. Zo’n sterke groei in slechts twee weken tijd – en bovendien in vakantietijd – is veelzeggend.

 3. Marjo Post
  Geplaatst op 1 augustus 2019 om 08:02 | Permalink

  In ELK beroep wordt je functioneren bepaald door basisopleiding, vervolgopleidingen (bijblijven), en ervaring. In-service verpleegkundige-A is een HBO opleiding. Een dialyse- tevens thuiszorgverpleegkundige die nu gedegradeerd wordt.