Passende bescheidenheid

Zorgondernemer Loek Winter heeft er nooit onduidelijkheid over laten bestaan: het ziekenhuis van de toekomst is een medical mall, een focuskliniek die zich richt op de zorg die hij gezien zijn functie en achterland ten minste moet kunnen aanbieden. Dit maakt de organisatie overzichtelijker en beter aan te sturen, zei hij een paar jaar geleden in het tijdschrift Inzake het online magazine van PWC. Zo’n focuskliniek besteedt taken uit aan andere organisaties als die daar beter in zijn. Zelf voegde Winter de daad bij het woord door de IC-afdelingen van IJsselmeerziekenhuizen uit te besteden aan het OLVG in Amsterdam.

Winter is ook een van de initiatiefnemers achter de doorstart en omvorming van de Sionsberg in Dokkum. En uit die omvorming kunnen we afleiden dat andere zorgaanbieders beter zijn in heel veel dingen die de Sionsberg tot voor kort nog zelf deed. Het heeft geen bedden meer en alle patiënten die meer nodig hebben dan poliklinische of dagbehandeling, moeten daarvoor naar Leeuwarden of Drachten. Voor palliatieve zorg wordt aansluiting gezocht bij het palliatief netwerk Friesland.

Wat overblijft, is een aanbod dat juist in zijn bescheidenheid weleens heel sterk en toekomstbestendig zou kunnen zijn. De focus ligt erg op ouderenzorg – gelet op de locatie een logische keuze – en daarom zijn duidelijke zorgpaden ontwikkeld voor diabetes-, astma- en reumapatiënten. En via de anderhalvelijns aanpak kunnen kleine chirurgische ingrepen ter plekke worden verricht. Op deze grondslag kan de Sionsberg nog jaren mee. Die bedden zijn goed opgeschud voordat ze het ziekenhuis uitgereden zijn.

Delen