Patiënt centraal

In de zorg zijn weinig begrippen zo ter discussie gesteld, onjuist geïnterpreteerd en verkeerd gebruikt als ‘de patiënt centraal stellen’. Het is goed dat we nu in Pauline Meurs een voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving hebben die scherp stelt hoe we dit begrip écht moeten interpreteren. Letterlijk zei ze (bij de start van het nieuwe kenniscentrum Ben Sajet): “De regie aan de cliënt geven betekent dat je als zorgverlener soms dingen moet doen die je eigenlijk, vanuit je professionele houding, niet per se het beste vindt voor die cliënt”.

Met andere woorden: je moet als zorgverlener bereid zijn jezelf opzij te zetten en uit te gaan van wat je patiënt wil. Hieruit kún je lezen dat dit zelfs nog een stap verder gaat dan shared decision making, wat immers betekent dat je als patiënt en zorgverlener samen tot een beslissing komt. De uiterste consequentie van wat Meurs zegt is dat het niet om samen beslissen gaat, maar dat het erom gaat als zorgverlener de beslissing van de patiënt te respecteren en als uitgangspunt te nemen voor je medisch handelen. Longarts Sander de Hosson is iemand die mooie blogs schrijft over waar dit toe kan leiden.

In de jongste blog van Bas van Pelt kwam ik een zin tegen die goed aansluit op wat Meurs zegt. Van Pelt heeft het over samenwerking tussen zorgverleners en over hoe sommigen van hen daarmee moeite hebben. En dan schrijft hij: “Dan mis je het punt. Het gaat namelijk niet om jou maar om de cliënt”. Precies.

Delen