Patiënt let op de kleintjes
Aan het door Edith Schippers opgeworpen begrip ‘jaar van de transparantie’ kun je op verschillende manieren invulling geven. Zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis doen het door de patiënt te betrekken bij de controle op de zorgnota. Een goed idee, vind ik. Je kunt als verzekerde wel denken: “Ik betaal mijn premie en verder zoeken ze het maar uit”, maar dat zou ik persoonlijk toch wat kort door de bocht vinden. Je betaalt als patiënt tenslotte een flink bedrag aan eigen risico per jaar, en je hebt er ook belang bij de zorgpremie betaalbaar te houden.
Het feit dat verzekerden van CZ in zeven maanden tijd 16.000 meldingen hebben gedaan waarbij 15 procent van de nota’s inderdaad niet bleek te kloppen, toont aan dat het proces niet eenvoudig maar wel waardevol is. Bijna 600.000 euro bleek onterecht in rekening gebracht. Op het landelijk, jaarlijks premietotaal slechts een gering bedrag weliswaar, maar zeker niet verwaarloosbaar.
Natuurlijk hebben zorgverzekeraars ook de plicht om verzekerden te informeren over wat ze van de zorgrekening mogen verwachten. Dat ook dit een leerproces kan zijn, merken we aan Nijmegenaar André Leander, die vond dat CZ hem de zes euro moet terugbetalen die patiënten sinds 2014 als post op hun apotheekrekening vinden voor advies bij de verstrekking van geneesmiddelen. CZ had hem hier beter over moeten informeren, vond hij, en de geschillencommissie zorgverzekeringen gaf hem gelijk.
Het bedrag van zes euro geeft aan dat patiënten bereid zijn op de kleintjes te letten. Bij ziekenhuisrekeningen gaat het al snel over (veel) grotere bedragen. Ik ben dan ook benieuwd naar de eindstand van CZ en Zilveren Kruis na één jaar. En ik ben benieuwd of de andere zorgverzekeraars gaan volgen.
1 reactie
Verzekeraars weten van wanten; ze laten hun verzekerden op de kleintjes letten in hoop de groten over het hoofd te zien.
VGZ verzekerden kunnen hun lol niet op: ISALA ziekenhuizen verrichten gratis complexe operaties. Gratis, want zij hebben geen contract met VGZ. Je moet er wel wat voor over hebben; vooralsnog geldt de aanbieding alleen voor VGZ verzekerden met Maagkanker of Slokdarmkanker.
Hoe ISALA deze gratis zorg financiert? Nou ja, ze hebben daar een potje voor……zegt de woordvoerder. Ze willen geen verzekerden in de kou laten staan.
Hoeveel potjes hebben de overige ziekenhuizen in dit land en mogen de verzekerden ook weten hoeveel daar in zit? Dat is ook premie geld. Verplicht afgedragen.
60% van het cure budget gaat op aan ziekenhuizen. 25% van het ziekenhuisbudget gaat op aan vastgoed. Waar zit het lek in de zorg?
Hoeveel 6 euro’s tariefregels gaan er in die potjes voor gratis zorg?
Ondertussen worden er in dit land voor 1 miljard euro aan overbodige Protonen Particle Centra gebouwd die jaarlijks ook nog eens een 1 miljard euro aan extra behandelingskosten met zich meebrengen. Waar Cleveland Clinic weigert deze nu al verouderde vorm van therapie aan te bieden, gaat Nederland voor 4 stuks. De verzekerde betaalt het allemaal toch wel. NPCF is voor. Dus de individuele patiënt is voor. Zo werkt dat in de NL Polder.
Is dat de verzekerden gevraagd? Is die 2 miljard euro een Referendum waard? Welke partij is ook weer opgericht om Referenda mogelijk te maken? Wat zegt die partij nu?
Hoeveel 6 euro tarief regels gaan er in 1 miljard euro?
Verzekeraars weten zeer goed hoe de aandacht af te leiden van de zaken die er toe doen.
Penny wise en very Pound Foolish.
Laten we een Referendum houden.
ANH Jansen
17 maart 2015 / 17:28