Pensioengerechtigd

De 2.500 stakende medisch specialisten in dienstverband redden het op Twitter niet tot trending topic gisteren. Misschien omdat het er inderdaad ‘slechts’ 2.500 waren, misschien omdat het veel mensen ook gewoon weinig kon schelen allemaal. Wel zag ik wat foto’s voorbijkomen van echte medisch specialisten die met stoere stakersgezichten in de camera keken en stockfoto’s van modellen die gehoor gaven aan de boodschap van de fotograaf ‘Kijk eens even net alsof je medisch specialist bent’. En we zagen de geruststellende boodschap van de Federatie Medisch Specialisten dat de actie geen gevolgen heeft voor de patiëntveiligheid. Dat klopt, als je niets doet kun je ook niets fout doen.

De achtergrond van de staking is een maatregel die door de overheid is genomen, waarvan het gevolg is dat medisch specialisten over het salaris boven een ton niet langer onder fiscaal gunstige voorwaarden een pensioen kunnen opbouwen. De specialistenfederatie stelt zich op het standpunt dat de ziekenhuizen nu een deel van de werkgeverspremie in hun eigen zak steken en eist volledige vergoeding.

De reacties op social media laten zich raden. Patiënten betrekken bij een centenkwestie – door operaties af te zeggen – kan op weinig sympathie rekenen bij het grote publiek, dat ervan uitgaat dat medisch specialisten centen genoeg verdienen. En de reactie van Toine Heijmans op Twitter: ‘Patiënten benadelen omdat je minder pensioen krijgt over je loon BOVEN de honderdduizend euro’ spreekt voor zich. Opvallend is dat de staking van 2.500 medisch specialisten in loondienst betekent dat veel meer medisch specialisten in loondienst niet staken. Zagen zij de publicitaire bui al hangen? Of hebben zij gewoon allang contact opgenomen met hun pensioenconsultant om hun zaakjes zelf te regelen?

Delen