Pluisgevoel

Na zo’n twaalf jaar als verpleegkundige in de psychiatrie en twintig jaar als journalist op verschillende redacties van tijdschriften voor zorgprofessionals, heb ik een aardig gevoel ontwikkeld voor wat onze doelgroepen bezighoudt. Waar ‘meten is weten’ een vaak gebezigde uitspraak is, roep ik geregeld dat het verstaan van (non)verbale reacties, zeker zo belangrijk is. Waar goede zorgprofessionals in de loop van de tijd een sterk pluis- dan wel niet-pluisgevoel ontwikkelen, voelen ervaren journalisten op die manier aan wat hun doelgroep bezighoudt.

De doelgroep van Arts en Auto vormt trouwens nog wel een uitdaging. VvAA-leden variëren in leeftijd van 19 tot 103, zijn afkomstig uit diverse zorgprofessies, hebben uiteenlopende inkomens en opleidingsniveaus en bevinden zich in het politieke spectrum overal. De leesbehoeften verschillen dus ook nogal. Sterker nog; in theorie zou het maken van een tijdschrift voor een zo heterogene groep onmogelijk zijn, maar ook hier geldt: het leven is sterker dan de leer. En dus lukt het ons aardig, gezien de vele reacties die wij ontvangen.

Nu  we het toch over ontregelen hebben: Deze maand is het weer tijd voor Arts en Fiets

Omdat u met velen reageert, had ik geen lezersonderzoek nodig om te weten dat het wel goed zat met de waardering voor Arts en Auto, dus viel ik u pas in 2018 lastig met zo’n onderzoek. Goed om bevestigd te zien dat lezers met zulke verschillende achtergronden, in het tijdschrift tóch gemiddeld genomen allemaal genoeg van hun gading vinden. In die prettige wetenschap beantwoord ik maandelijks dus vrolijk zeer uiteenlopende reacties. Waar de een bijvoorbeeld vraagt om méér auto’s en verre vliegreizen, wijst de ander ons erop dat dát niet meer van deze tijd is gezien het milieu.

Er is maar één onderwerp dat (vrijwel) alle lezers verenigt: de verlammende regelgeving in de zorg. Een onderwerp dat wij dan ook op de voet volgen in het kader van (Ont)RegeldeZorg. En nu we het toch over ontregelen hebben; April is de maand van de jaarlijkse uitgave Arts en Fiets. Voor de autoliefhebber elk jaar weer een beetje ‘ontregelend’, maar zeer gewaardeerd door een groot deel van onze leden.

Delen