Polisdiscussie

De inkt van het regeerakkoord is nog nauwelijks droog of de discussie over het inkomensafhankelijk maken van de basisverzekering barst al in zijn volle omvang los. Dominique van der Heyde vroeg zich in het Acht uur Journaal af of de VVD bij de discussie over dit programmaonderdeel had zitten slapen. En D66’er Meltem Kaya vraagt zich op Twitter zelfs af of het kabinet al is gevallen over deze kwestie. Zorgverzekeraars Nederland vreest dat de plannen de concurrentie tussen de zorgverzekeraars beperken. En VVD’er (en oud-voorzitter van ZN) Hans Wiegel dringt er bij VVD en PvdA met klem op aan de plannen te herzien.

Een tegengeluid komt van Erik Schut, hoogleraar gezondheidseconomie, die stelt dat de relatieve verschillen tussen zorgverzekeraars alleen maar toenemen met het inkomensafhankelijk maken van de premie. Met verwijzing naar de Duitse situatie, waar de premie vrijwel volledig inkomensafhankelijk is, concludeert hij dat het voor verzekerden gemakkelijker wordt om vast te stellen welke zorgverzekeraars wel en niet efficiënt zijn. Daarop kunnen zij dan hun keuze voor de beste zorgverzekeraar baseren.

Waarover ik nog nauwelijks iets hoor, is de aanvullende verzekering, waarin concurrentie tussen zorgverzekeraars gewoon op dezelfde basis als nu mogelijk blijft. Naarmate de komende jaren meer onderdelen van de zorg uit het basispakket worden geschrapt en in de aanvullende zorgverzekering worden ondergebracht, wordt het interessanter voor zorgverzekeraars en voor verzekerden om hier kritisch naar te kijken.

Delen