Postbus 51

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Eén zin springt eruit in het betoog van de zes ziekenhuisbestuurders die zich zorgen maken over het feit dat de overheid vooral kijkt naar de ziekenhuizen, in haar streven om de kosten van de gezondheidszorg terug te dringen. Bij hun waarschuwing dat de wachtlijsten in de ziekenhuizen zullen toenemen, schrijven deze bestuurders: ‘Specialisten en huisartsen ervaren dat patiënten dat vaak niet acceptabel vinden, al is het medisch best te verantwoorden om wat langer te wachten met een behandeling’.

In de discussie over het terugdringen van de zorgkosten horen we heel veel over substitutie van zorg van tweede naar eerste lijn, over eHealth, over preventie en over grenzen aan medisch handelen. Maar de patiënt/verzekerde wordt in die discussie nog vrijwel nergens op aangesproken. Die is verzekerd en heeft dus recht op zorg. Dat dan de ambitie van de overheid om de zorgkosten terug te dringen niet kan worden waargemaakt, wekt geen verbazing. Dat het zorgsysteem vastloopt evenmin. De zorgkosten structureel terugdringen zal nooit gaan lukken als we er niet zelf van overtuigd zijn dat dit nodig is en dat we er ook een bijdrage aan moeten leveren. Niet alleen door verantwoord gebruik te maken van zorg en ook zelf verantwoordelijkheid te nemen voor onze gezondheid. Maar ook door te accepteren dat de feiten zijn zoals ze zijn. Dat ‘niet acceptabel vinden’ wijst erop dat we daar nog niet erg van doordrongen zijn.

De waarschuwing van die zes bestuurders gaat dat niet veranderen. Het is zelfs de vraag in hoeverre die überhaupt het grote publiek gaat bereiken. De overheid laat hier een taak liggen. Zullen we Postbus 51 weer van stal halen?

12 Reacties Reageer zelf

 1. Alberts
  Geplaatst op 12 januari 2018 om 11:31 | Permalink

  Toch wekt het bij mij geen verbazing dat de patient zich zo gaat opstellen. Men wordt geconfronteerd met premiestijgingen en oplopend eigen risico en jaarlijks verleid om over te stappen naar die ZV die goede en snelle zorg belooft. Dat patienten zich meer als consument die levering naar betaling wenst gaan opstellen vind ik daarbij horen.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 12 januari 2018 om 12:25 | Permalink

  Dit suggereert dat patiënten in het oude stelsel wel een rol speelden in het beheersen van de zorgkosten. En dat geloof ik toch niet.

 3. Hans Koevoet
  Geplaatst op 12 januari 2018 om 12:40 | Permalink

  Zolang iets de klant (bijna) niets kost omdat het uit de grote pot betaald wordt, wil de klant alles, en wel nu. Niemand hoeft daar verbaasd over te zijn.

  Het kostenbewust maken van de patiënt was ook precies de reden om een eigen risico in te voeren. Zodat de patiënt na zou denken of de door hem/haar gevraagde zorg ook wel echt nodig is. Helaas is dat eigen risico een heel grof ‘filter’, dat in de praktijk slecht werkt.

 4. Alberts
  Geplaatst op 12 januari 2018 om 12:48 | Permalink

  FvW,
  dat suggereert het volgens mij niet. Tijden veranderen. We willen de patient mondiger maken. Wat je zaait, oogst je.

 5. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 12 januari 2018 om 13:13 | Permalink

  De bedoeling is de patiënt niet alleen mondiger maar ook bewuster te maken. En je hebt gelijk Hans dat het eigen risico daarvoor een te grof filter is.

 6. G.Koster
  Geplaatst op 13 januari 2018 om 21:12 | Permalink

  Dus, 11 jaar na introductie van dit stelsel, blijkt het eigenlijk niet zo best te werken?
  Opmerkelijk.
  ” de patient die is verzekerd …….. en heeft dus recht op zorg” .
  Goh.
  Je verwacht het niet.
  Wat een eye opener.
  Vreemd dat zorgverleners hier niet eerder voor hebben gewaarschuwd.

 7. H. de Haan
  Geplaatst op 13 januari 2018 om 21:52 | Permalink

  Elk systeem heeft een boeman nodig.

  En het schijnt dat er zorgverleners zijn die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hierin willen nemen.
  Iets met het NZF?

  https://nationaalzorgfonds.nl/files/NZF-Bouwstenen-1_0.pdf

  Misschien dat de directe interactie zorgverlener- patiënt een effectievere invloed heeft op de zorgkosten dan hier een commerciële partij geforceerd te introduceren, waarin echt niemand vertrouwen heeft?

 8. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 14 januari 2018 om 10:25 | Permalink

  Dus een nationaal zorgfonds zou bewerkstelligen dat de verzekerde/patiënt wel ineens zijn verantwoordelijkheid neemt in het beheersen van zijn zorgkosten? Dat lijkt mij een naïeve gedachte.

 9. H. de Haan
  Geplaatst op 14 januari 2018 om 19:57 | Permalink

  Het huidige systeem voldoet hier niet in, conform uw eigen analyse.
  Een bredere blik is welkom.

 10. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 14 januari 2018 om 21:22 | Permalink

  En als ieder systeem een boeman nodig heeft, wie vervult die rol dan bij het Nationaal Zorgfonds? De overheid? De SP?

 11. A.Koster
  Geplaatst op 14 januari 2018 om 22:13 | Permalink

  Boeman?
  Ik heb begrepen dat men u daarvoor in gedachten had.
  U bent blijkbaar nog niet benaderd??
  Vreemd.

 12. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 15 januari 2018 om 11:00 | Permalink

  Grappig, maar het was een serieuze vraag voor De Haan. Die stelt immers dat elk systeem een boeman nodig heeft. Ik ben nog steeds benieuwd naar het antwoord.