Postbus 51
De geldstromen in de zorg lopen heel anders dan de meeste mensen denken. Tot deze conclusie komt zorgverzekeraar VGZ op basis van onderzoek. Mensen denken bijvoorbeeld dat we maar 34 procent van de zorgpremie aan ziekenhuiszorg uitgeven, terwijl dit in werkelijkheid 52,7 procent is. En aan geneesmiddelen en huisartsenzorg geven we niet ieder 21 procent uit, maar respectievelijk slechts 12,1 en 6,1 procent.
Omdat vanaf 1 januari 2014 iedereen alle zorgnota’s krijgt thuisgestuurd die behandelaars bij zorgverzekeraars in rekening brengen, moeten mensen veel meer inzicht krijgen in de besteding van de zorgpremie, vindt VGZ. En de NPCF is het hiermee eens. Die verwacht dat de zorgkosten in de toekomst alleen maar beheersbaar kunnen worden gehouden als mensen weten wat de zorg kost.
Maar ik vraag mij af of dit inzicht gaat helpen. Voor het merendeel van die zorgkosten zijn we immers verzekerd. En de lijn van zinnig en zuinig met de zorg omgaan naar verlaging van de zorgpremie – en dus winst voor iedereen – vereist nog zeker uitleg op publieksniveau. Blijft die achterwege, dan bestaat het risico dat mensen zeggen: “Ik wil best zuinig zijn met geld, maar niet als het om mijn lijf gaat. Doe dat extra onderzoek dus maar wél dokter, ik ben ervoor verzekerd tenslotte”. Met andere woorden: VWS, waar blijft uw Postbus 51 spotje?
1 reactie
Verschil in perceptie heeft te maken met verschil tussen macro cijfers, de overall gegevens, en de micro cijfers van de individuele patienten/verzekerden. Als je alleen geneesmiddelen gebruikt schat je al snel de kosten van geneesmiddelen op het totaal hoger in dan in werkelijkheid.
Prijzen op de factuur zal helpen om het kostenbewustzijn op te voeren. Tevens is het een goede voorbereiding voor de eigen bijdragen vooraf. De roemruchte salami tactiek kan van stal worden gehaald; 10% eigen bijdrage bij afname zorg huisarts, SEH, ziekenhuis, apotheek, fysiotherapeut met een maximum van x % of y euro per jaar.
Verplichte vermelding van de kosten van de geneesmiddelen zal het couvert beleid en geheime prijsafspraken tussen verzekeraars en leveranciers open breken. Dat zal de transparantie ten goede komen. Laat de papieren werkelijkheid van de Minister maar plaats maken voor de echte werkelijkheid. Dan komt het voordeel van doelmatige zorginkoop ten goede aan de verzekerden zelf!
En altijd even melden dat verplicht verzekerden altijd kunnen wisselen van verzekeraar. Verzekeraars mogen burgers niet weigeren voor de basisverzekering, wel voor de aanvullende.
Jammer dat VGZ dat niet heeft onderzocht, maar zij zal er een reden voor hebben.
ANH Jansen
2 juli 2013 / 15:14