Postbus 51

De geldstromen in de zorg lopen heel anders dan de meeste mensen denken. Tot deze conclusie komt zorgverzekeraar VGZ op basis van onderzoek. Mensen denken bijvoorbeeld dat we maar 34 procent van de zorgpremie aan ziekenhuiszorg uitgeven, terwijl dit in werkelijkheid 52,7 procent is. En aan geneesmiddelen en huisartsenzorg geven we niet ieder 21 procent uit, maar respectievelijk slechts 12,1 en 6,1 procent.

Omdat vanaf 1 januari 2014 iedereen alle zorgnota’s krijgt thuisgestuurd die behandelaars bij zorgverzekeraars in rekening brengen, moeten mensen veel meer inzicht krijgen in de besteding van de zorgpremie, vindt VGZ. En de NPCF is het hiermee eens. Die verwacht dat de zorgkosten in de toekomst alleen maar beheersbaar kunnen worden gehouden als mensen weten wat de zorg kost.

Maar ik vraag mij af of dit inzicht gaat helpen. Voor het merendeel van die zorgkosten zijn we immers verzekerd. En de lijn van zinnig en zuinig met de zorg omgaan naar verlaging van de zorgpremie – en dus winst voor iedereen – vereist nog zeker uitleg op publieksniveau. Blijft die achterwege, dan bestaat het risico dat mensen zeggen: “Ik wil best zuinig zijn met geld, maar niet als het om mijn lijf gaat. Doe dat extra onderzoek dus maar wél dokter, ik ben ervoor verzekerd tenslotte”. Met andere woorden: VWS, waar blijft uw Postbus 51 spotje?

Delen