Pot verwijt ketel

Al zolang als ik werk als medisch journalist heb ik regelmatig afspraken in ziekenhuizen. En altijd – weer of geen weer – zitten of staan voor zo’n ziekenhuis enkele patiënten te roken. Sommigen zijn herkenbaar als patiënt omdat ze in een badjas en slippers gekleed zijn, anderen aan de infuuspaal die ze bij zich hebben. Ze hebben een ongezonde levensstijl – vraag maar aan Wanda de Kanter en Pauline Dekker – en toch krijgen zij medische behandeling.

Dat zou eigenlijk niet zo moeten zijn, vindt 40 procent van de medisch specialisten. Zij vinden dat ze het recht moeten hebben om iemand met een ongezonde levensstijl een behandeling te weigeren. Marcel Daniels, cardioloog en bestuurder bij de Federatie Medisch Specialisten, noemt dit terecht een belangrijk signaal. Het is begrijpelijk dat dokters weinig behoefte hebben om mensen te behandelen voor een gezondheidsprobleem als die zelf de belangrijkste oorzaak zijn voor het ontstaan en voortbestaan ervan. Bovendien maakt het voortzetten van die ongezonde levensstijl de zorg duurder dan strikt nodig is.

Toch valt wel een kanttekening te plaatsen bij dit standpunt van de medisch specialisten. In al die jaren dat ik ziekenhuizen bezoek, zie ik rond de ingang niet alleen patiënten met een sigaret. Ik zie ook artsen en verpleegkundigen die er staan te roken. Zij zijn herkenbaar aan hun witte jassen. Welke medische zorg vinden zij dat zij zelf verdienen?

Delen