Potje paniekvoetbal?

Overal groen licht. Zowel NVZ vereniging van ziekenhuizen als de medisch specialisten en de zorgverzekeraars kunnen zich vinden in het beleid van minister Edith Schippers van VWS. Allemaal vinden ze het een goed idee om per 1 januari 2012 prestatiebekostiging en DOT (DBC’s Op weg naar Transparantie) in te voeren, en allemaal hechten ze aan een soepele overgang.

Omdat op dit moment nog onduidelijk is welke verschuivingen door die prestatiebekostiging gaan optreden, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit voor om een deel van het macrobudget voor medisch specialisten in 2012 opzij te zetten en pas in 2013 uit te keren. Het macrobudget van medisch specialisten blijft dan in 2012 gelijk aan dit jaar. Daarvan moet rond te komen zijn, lijkt me.

Maar hoe gaat het met DOT? Ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra hebben nog een kleine negen maanden de tijd om zich op de komst van DOT voor te bereiden. Mijn inschatting is dat een groot deel van hen onvoldoende inschat hoe kort die tijd is. Klaar zijn voor DOT vereist meer werk dan alleen een aanpassing in de software (en de vraag of de softwareleverancier daar klaar voor is). De medewerkers in ziekenhuizen en ZBC’s moeten ook worden opgeleid in de andere werkwijze die bij DOT komt kijken. En de zorgaanbieders zullen nieuwe afspraken met zorgverzekeraars moeten maken.

Zijn ze op 1 januari 2012 nog niet klaar voor DOT, dan hebben ze een reëel probleem. Ze krijgen dan hun werk niet meer vergoed. Natuurlijk zullen ze het achteraf alsnog met terugwerkende kracht uitbetaald krijgen, als ze alle achterstallige DOT-onderhoud hebben ingehaald. Maar geloof me: op zo’n potje paniekvoetbal zit je niet te wachten.

Delen